Premierul Victor Ponta a declarat luni, in fata parlamentului, ca Romania nu se confrunta cu o presiune migrationista, fapt confirmat si de datele statistice. Primul ministru spune ca Romania va implementa decizia recenta a Consiliului JAI, iar Guvernul, alaturi de autoritatile locale si de reprezentanti ai societatii civile, pregateste mecanismele "care sa duca nu doar la preventie, ci si la integrare, atunci cand va fi nevoie de acest lucru". Victor Ponta spune ca Romania trebuia sa fie pregatita sa integreze refugiatii in societate prin acces la sanatate, la educatie, la locuri de munca si la documente. Primul ministru a mai adaugat ca Ministerul Finantelor trebuie sa fie pregatit sa "actualizeze" suma alocata in prezent pentru o zi unui refugiat, care este de 3 lei.

Victor PontaFoto: gov.ro

"Practic nu exista azi, in mod real, o presiune speciala" in ceea ce priveste criza migrationista cu care se confrunta Europa, a spus Victor Ponta.

Acesta a aratat ca pana acum Romania a inregistrat 944 de cereri de azil, o crestere "nesemnificativa" fata de anul trecut, iar in luna august s-au inregistrat doar 18 cereri de azil.

"Vom implementa decizia recenta a Consiliului JAI. Respectam deciziile UE si cred ca pozitia Romaniei trebuie sa fie de solidaritate", a spus Victor Ponta, adaugand ca Romania a pregatit doua tabere pentru refugiati, "la Lunga si la Moravita, fiecare avand capacitatea de cazare de cate 500 de persoane, insa nu a fost nevoie sa le folosim".

Ponta spune ca a vizitat, in cursul vizitei de duminica din Iordania, o tabara de refugiati. "Aceasta tara mica a primit pana in acest moment 1,4 milioane de refugiati si resursele pe care le aloca sunt evident insuficiente in lipsa sprijinului international. Turcia a primit deja 2,2 milioane de refugiati".

Primul ministru saluta "discutiile care au loc astazi la Bruxelles" si considera ca "E mult mai usor sa sprijinim eforturile acestor tari decat sa construim ziduri, garduri. Din punctul de vedere al Romaniei, solutia este combaterea terorismului in Siria si sprijinul pentru reconstructia Siriei. Interventia Rusiei in Siria nu este de natura sa solutioneze conflictul, ci doar sa il agraveze."

Victor Ponta mai spune ca "cred ca este rusinos pentru Romania ca inca avem in vigoare o hotarare prin care alocam unui refugiat suma de 3 lei pe zi". El cere Ministerului Finantelor sa actualieze aceasta suma si spune ca refugiatii trebuie sa beneficieze, pentru a se putea integra, de documentele necesare ("Noi le cerem documente, birocratic, unor oameni care vin de la bombardamente, ceea ce duce la imposibilitatea integrarii in sistemul de educatie", spune Ponta), acces la servicii de sanatate, de educatie, locuri de munca si locuri de cazare decente.

Primul ministru a mai afirmat ca "Cred ca a fost corect sa sustinem principiul de a nu avea cote obligatorii, insa cred ca a fost o greseala sa votam alaturi de Ungaria si Cehia impotriva deciziei Uniunii Europene. (...) Cu siguranta ca milioane de oameni care au fugit de razboiul din Siria pot avea un viitor."

El a indemnat si la "combaterea demagogiei si a xenofobiei la nivel de comunicare publica", spunand ca "Informarea corecta e cea mai importanta, dezinformarea, panica, populismul instituie in randul societatii o teama nejustificata."