O mie de persoane au iesit in strada duminica, la Minsk, pentru a protesta impotiva planului privind construirea unei baze aeriene ruse in Belarus, informeaza AFP. "Spunem NU bazelor militare straine!", au scandat manifestantii, care au fost mobilizati de opozitia din aceasta fosta republica sovietica. Vladimir Putin a aprobat in urma cu doua saptamani un plan privind amplasarea unei baze aeriene in Belarus, unde ar urma sa fie stationate avioane de vanatoare de tip Su-27.

"Noi nu am atacat niciodata pe nimeni si nici nu o vom face. Lasati-ne linistiti pe pamantul nostru", a fost mesajul lui Vladimir Nekliaev, unul dintre liderii opozitiei din Belarus si fost candidat la alegerile prezidentiale din 2010, la mitingul de duminica.

Participantii la protest au adoptat si o rezolutie care arata ca gazduire unei baze aeriene ruse "contravine Constitutiei tarii": "Este o amenintare pentru independenta noastra si pentru insasi viata in Belarus."

Rusia are deja doua unitati militare in Belarus - o statie radar si un centru de comunicatii pentru submarine - precum si cateva avioane de vanatoare stationate. Infiintarea unei baze militare ar fi insa o premiera dupa epoca sovietica.

Anuntul facut acum doua saptamani de Vladimir Putin vine intr-un moment de tensiuni intre Moscova si Occident, pe tema implicarii Rusiei in Ucraina si, mai recent, in cel din Siria.