Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca in discutiile cu omologul sau iordanian, Abdullah Ensour, a sustinut ca interventia Rusiei in Siria "nu rezolva foarte mult", ba chiar ar putea sa complice lucrurile, transmite Agerpres.

"Mi-am exprimat un singur punct de vedere mai nediplomatic apropo de Siria si am spus ca, in baza experientei noastre istorice cu vecinul nostru Rusia, ei vin usor si pleaca foarte greu de undeva. Asa ca nu suntem deloc de parere ca interventia actuala a Rusiei rezolva foarte mult, s-ar putea chiar sa complice lucrurile. Dar asta e un punct de vedere, pe baza experientei noastre istorice, poate ca aici lucrurile vor fi altfel", a spus Ponta, la finalul intrevederii cu seful Guvernului iordanian.

Victor Ponta a adaugat ca Romania doreste sa colaboreze cu autoritatile iordaniene in criza refugiatilor, tinand cont ca in Regatul Hasemit sunt aproape un milion si jumatate de refugiati sirieni.

"Vreau sa colaboram in acest domeniu pentru ca realmente au experienta mult mai mare si in masura in care Romania va aplica - si va aplica, sa fie lucrurile foarte clare, sa nu le mai ascundem! - decizia JAI si va primi numarul de refugiati repartizati de Consiliul JAI. Deocamdata, o sa vedem ce o sa se intample in viitor. (...) Marea problema este conflictul de acolo, care, dupa cum vedeti, nicio sansa se se opreasca prea curand", a aratat Ponta.

Victor Ponta: Incercam sa avem un rol constructiv in medierea conflictului israelo-palestinian

Premierul Victor Ponta a mai afirmat sambata ca in cadrul discutiilor cu omologul sau iordanian, Abdullah Ensour, a sustinut ca Romania doreste sa joace un "rol cat mai constructiv" in medierea conflictului israelo-palestinian.

"Am discutat urmatorul lucru: Romania a avut, in special inainte de 1989, imaginea in aceasta regiune ca un partener corect si o tara care a intermediat foarte multe contacte - si neoficiale - intre liderii israelieni si liderii palestinieni si comunitatea tarilor din regiune. Dupa '89, noi am cam pierdut, nu am mai vrut sa folosim aceasta imagine buna care inca s-a pastrat. Amintirea despre Romania e ca noi am facut lucruri bune si ca ne-am purtat corect cu ambele parti. Nu am tinut cu unii impotriva celorlalti. Prin ministrul de Externe, prin eforturile pe care le-a facut Titus Corlatean inainte, pe care le face Bogdan Aurescu acum, incercam in continuare sa avem un rol cat mai constructiv in a gasi solutii", a declarat Ponta, la Amman, dupa convorbiri cu premierul iordanian.

Intrebat in ce ar consta acest rol al Romaniei, Ponta a raspuns: "Medierea discutiilor si gasirea de solutii diplomatice - asta e ceea ce poate sa faca Romania".