Trei israelieni inchisi la Penitenciarul Rahova pentru santaj si talharie vor primi zilnic mancare de tip kosher, pentru care vor plati ei, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a obligat, joi, administratia inchisorii sa le asigure detinutilor acest tip de alimentatie, decizia fiind definitiva, informeaza Mediafax.

Judecatoria Sectorului 5 a obligat administratia Penitenciarului Rahova sa asigure zilnic mancare de tip kosher detinutilor Kastro Charli, Malka Yosef Shamuel si Erlich Nehmeia, incarcerati pentru santaj si talharie.

"Obliga administratia Penitenciarului Rahova sa permita petentilor sa primeasca zilnic (cu suportarea costului aferent de catre acestia ) mancare de tip kosher, in cantitati necesare a satisface nevoile personale ale acestora (inclusiv mancare care necesita incalzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice in vederea incalzirii), sa asigure servirea mancarii in aceleasi conditii ca si celelalte persoane detinute, precum si sa asigure conditii de pastrare a mancarii pentru zilele in care aceasta nu poate fi livrata", se arata in minuta instantei.

Decizia Judecatoriei Sectorului 5 este definitiva.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat pentru Mediafax ca se fac toate demersurile necesare pentru a asigura acest tip de hrana detinutilor.

De asemenea, Gabriela Livadariu a precizat si ca se ia in calcul si varianta sa fie create conditiile necesare prepararii mancarii kosher de unul dintre detinutii de cult mozaic.

"La nivelul unitatii s-a asigurat alimentatie in care a fost exclusa carnea de porc, la solicitarea detinutilor", a mai adaugat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Rahova.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Kastro Charli la 17 ani si sase luni de inchisoare, iar pe Malka Yosef Shamuel si Erlich Nehmeia la cate 15 ani de inchisoare. In acelasi dosar Simhon Efraim Atzmon a primit 10 ani si noua luni de inchisoare, Mihai Mila - sapte ani de inchisoare, iar Zadok Beg - cinci ani de inchisoare. Decizia a fost cotestata de inculpati, iar apelul este judecat la Curtea de Apel Bucuresti.

Simhon Efraim Atzmon a fost trimis in judecata, in aprilie 2014, de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate in mod ilegal, talharie, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, talharie si santaj in forma continuata. Kastro Charli a fosta acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate in mod ilegal, talharie, fals in inscrisuri sub semnatura privata, si santaj in forma continuata, iar Malka Yosef Shmuel de constituire a unui grup infractional organizat, talharie si santaj in forma continuata.

Erlich Nehemia a fost deferit justitiei pentru constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate in mod ilegal, complicitate la talharie, talharie, fals in inscrisuri sub semnatura privata si santaj in forma continuata, iar Mihai Mila, cetatean roman, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si santaj. Zadok Beg a fost trimis in judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la talharie.

Potrivit procurorilor, in noaptea de 3 iunie 2013, inculpatii, prin amenintare cu o arma de foc, au lipsit-o de libertate pe partea vatamata MH, obligand-o ca in schimbul eliberarii sa plateasca doua milioane de euro. "Din aceasta suma, inculpatii au incasat 400.000 de lei sub forma unui contract de prestari servicii pe care partea vatamata a fost obligata sa il semneze. Ulterior incasarii sumei mentionate, inculpatii au continuat sa exercite presiuni asupra partii vatamate pentru a o determina sa plateasca diferenta", sustine DIICOT.

De asemenea, arata anchetatorii, in perioada februarie - martie 2012, inculpatii au constrans-o prin amenintare pe partea vatamata R. G. O. sa le dea 80.000 de euro.

"Totodata, exista suspiciuni ca, in perioada iunie - august 2012, inculpatii prin amenintare, au deposedat-o pe partea vatamata M. D. de un autoturism si un ceas din aur, continuand ulterior presiunile asupra acesteia in scopul obtinerii sumei de 60.000 de euro. In perioada noiembrie 2012 - aprilie 2013, prin amenintari repetate, inculpatii au constrans partile vatamate C.M si C.S sa le remita suma de 513.000 euro, o parte din bani fiind incasati sub forma unor contracte fictive de imprumut si vanzare cumparare", mai sustin procurorii de la crima organizata.