Guvernul american a impus sanctiuni exportatorului de stat de arme rus Rosoboronexport pentru incalcarea unei legi din Statele Unite ce restrictioneaza comertul de arme cu Iranul, Coreea de Nord si Siria, interzicand achizitionari militare viitoare de la aceasta companie, informeaza Reuters.

Pentagonul a achizitionat ultima data de la Rosoboronexport elicoptere pentru a le furniza fortelor de securitate afgane in 2013, a declarat joi purtatorul de cuvant al ministerului american al apararii. Departamentul de Stat a anuntat sanctiunile miercuri.

Cumpararea de echipamente de catre armata americana de la compania ruseasca, avand in vedere ca aceasta vinde arme guvernului presedintelui sirian Bashar al-Assad, a provocat critici bipartizane in Congresul SUA, aminteste Reuters.

Ministerul rus de Externe a condamnat noile sanctiuni americane, declarand ca Moscova va lua contramasuri, a anuntat miercuri noapte Interfax.

Mai multe alte firme din Rusia, China si Sudan figureaza de asemenea in anuntul Departamentului de Stat al SUA.

Actul de neproliferare asupra Iranului, Coreii de Nord si Siriei interzice comertul cu aceste tari de bunuri, servicii sau tehnologie folosita pentru a produce arme de distrugere in masa sau rachete balistice.

Rusia il sprijina pe presedintele sirian Bashar al-Assad intr-un razboi civil ce dureaza de patru ani si jumatate, inclusiv prin furnizarea de tehnica militara. Iranul si Coreea de Nord sunt sub embargouri ONU asupra armelor.

Noile sanctiuni interzic guvernului SUA sa procure bunuri sau servicii de la entitatile mentionate, precum si sa le vanda bunuri si servicii din domeniul apararii.

Pentagonul a cumparat anterior elicoptere rusesti Mi-17 pentru fortele afgane de la Rosoboronexport si un important general american a declarat in fata unei comisii a Senatului in 2014 ca interzicerea comertului cu exportatorul rus de arme ar putea fi "catastrofala" pentru fortele Statelor Unite, mai aminteste Reuters.