Presedintele american Barack Obama si-a asigurat miercuri numarul suficient de voturi in Senat, 34, pentru ca acordul privind programul nuclear al Iranului, semnat la 16 iulie intre marile puteri si Teheran, dar contestat vehement de Israel, sa nu poata fi blocat de Congres, relateaza DPA si AFP, citate de Agerpres.

Anuntul senatoarei democrate Barbara Mikulski privind sustinerea acordului pune capat suspansului privind soarta acestuia si pecetluieste victoria lui Obama in lupta cu republicanii din Congres.

'Niciun acord nu este perfect, mai ales unul negociat cu regimul iranian', a declarat Barbara Mikulski, precizand ca a ajuns la concluzia ca acesta este 'cea mai buna optiune aflata la dispozitie pentru a opri Iranul de a avea bomba nucleara'.

Senatoarea considera totusi ca legislativul american ar trebui sa reafirme angajamentul SUA fata de securitatea Israelului, in conditiile in care semnarea acordului de la Viena a exacerbat tensiunile intre cei doi aliati.

Senatul si Camera Reprezentantilor, cu majoritati republicane, au termen pana la 17 septembrie sa se pronunte asupra acordului. Presedintele Obama a anuntat deja ca va recurge la dreptul de veto impotriva unei eventuale rezolutii de respingere a acordului. Decizia Barbarei Mikulski inseamna ca in Senat nu vor exista suficient voturi pentru a invalida vetoul presedintelui.

'Democratii au castigat, acordul privind Iranul este fapt. Cu Mikulski, Obama are toate voturile de care are nevoie', a recunoscut viceliderul senatorilor republicani, John Cornyn, in timp ce Casa Alba a salutat aceasta evolutie.