Angela Merkel are sapte luni si traieste intr-o taabra de refugiati in Hanovra, alaturi de alti 700 de migranti din 33 de tari, scrie The Guardian. Mama sa, Ophelya Adé, o tanara de 26 de ani originara din Ghana, a ajuns in Germania in acest an, dupa ce a traversat Mediterana. Intr-un interviu acordat pentru Der Spiegel, ea explica de ce si-a denumit astfel fiica: "Am fost atat de recunoscatoare, atat de usurata ca Angela Merkel ne accepta, atat de impresionata de ce reuseste aceasta femeie sa realizeze aici".

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel de gesturi nu sunt o exceptie in randul comunitatilor de migranti stationate la granitele Euroepi: la o luna dupa ce intransigenta aratata in timpul crizei grecesti i-au atras comparatii cu Hitler, Merkel a devevnit deodata tinta unui val virtual de iubire pe retelele sociale.

Pe Facebook, sunt pagini intitulate "Mama Merkel, mama celor proscrisi", iar sirienii dau share la poze cu cancelarul alaturi de texte precum "Wir lieben dich" (Va iubim) sauu "Mama plina de compasiune".

In Siria, de la inceputul razboiului civil, Germania s-a bucurat de o buna reputatie dupa ce a acordat conditii mai bune de azil decat celelalte state europene.

Monzer, un sirian care a ajuns in Germania saptamana aceasta, dupa ce a fost amprentat in alta zona a Europei, a declarat pentru Guardian: "Merkel este o femeie demna de respect cu valori umane si plina de atentie. Este ca o mama pentru sirieni". Hashem Alsouki, un sirian care solicita azil in Suedi, afirma: "O consideram pe Merkel mai buna decat oricare alt lider. Este salvatoarea copiilor sirieni din iadul razboiului si al extremismului. Toti sirienii o iubesc pe Merkel pentru curajul sau".