Peste 11 mii de islandezi s-au oferit sa gazduiasca refugiati sirieni in locuintele lor, dupa ce Guvernul din Islanda a anuntat ca poate primi doar 50 de refugiati in acest an, anunta Time.com. Mobilizarea vine dupa ce, intr-un eveniment creat duminica pe Facebook de Bryndis Bjorgvinsdottir, renumit profesor islandez, cetatenii erau incurajati sa faca un apel la Guvern in favoarea refugiatilor.

"Sunt o mama singura, cu un fiu in varsta de 6 ani", a scris Stefansdottir Hekla pe grupul de Facebook. "Putem lua in grija un copil care are nevoie. Sunt profesor si as putea ajuta un copil sa vorbeasca, sa citeasca, sa scrie in limba islandeza si sa se adapteze la socitetatea noastra. Am haine, un pat, jucarii si tot ceea ce are nevoie un copil", a completat femeia.

Peste 4 milioane de sirieni au fugit din tara lor de origine de la debutul conflictului, ceea ce inseamna o sesime din populatia totala a Siriei. O parte dintre ei au cautat adapost in tarile invecinate, in timp ce altii s-au indreptat catre Europa. Potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite, Siria se regaseste in centrul celei mai mari crize a refugiatilor din ultimii 25 de ani. La sfarsitul lui 2014, 1 din 5 oameni fortati sa isi paraseasca locuinta, la nivel mondial, era sirian.

Cu cel putine 7.6 milioane de oameni fortati sa-si paraseasca locuintele in Siria, astfel ca s-a ajuns ca aproape jumatate din populatia tarii sa fie reprezentata de refugiati in alte state si stramutati. Conflictul, ajuns acum in cel de-al cincelea an, a dus la moartea a peste 220.000 de oameni.