Ungaria a impiedicat din nou, marti, migrantii sa se urce in trenuri spre Austria sau Germania, in fata unui aflux record, in conditiile in care Europa ramane divizata in fata celei mai mari crize migratorii de la al Doilea Razboi Mondial, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 350.000 de persoane si-au riscat viata de la inceputul anului traversand Mediterana pentru a ajunge in Europa, iar 2.643 au murit in timplul acestui periplu, potrivit cifrelor Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).

La Budapesta, autoritatile au evacuat gara Keleti dupa ce circa 500 de migranti au incercat sa se urce, intr-o miscare de haos, intr-un tren care pleca spre Viena. Gara a fost ulterior redeschisa, dar a fost interzis accesul migrantilor.

Evacuarea a provocat un protest spontan, circa 200 de oameni scandand "Germania, Germania!", si "Vrem sa pleca!".

Iata mai jos desfasurarea evenimentelor de marti:

Ora 18:05 Peste 11 mii de islandezi s-au oferit sa gazduiasca refugiati sirieni in locuintele lor, dupa ce Guvernul din Islanda a anuntat ca poate primi doar 50 de refugiati in acest an, anunta Time.com. Mobilizarea vine dupa ce, intr-un eveniment creat duminica pe Facebook de Bryndis Bjorgvinsdottir, renumit profesor islandez, cetatenii erau incurajati sa faca un apel la Guvern in favoarea refugiatilor.

Ora 15:20 Politia federala a anuntat ca 2.200 de solicitanti de azil au ajuns in Bavaria (sud-vestul Germaniei) de luni pana marti dimineata, trecand granita cu Austria, o cifra record pentru regiune, potrivit AFP.

Ora 14:50 Peste 350 de mii de refugiati au traversat anul acesta Marea Mediterana in drum spre Europa, iar 2.643 si-au pierdut viata pe mare, incercand sa ajunga in Europa, a anuntat marti Organizatia Internationala pentru Migratie, potrivit AFP. In anul 2014, 219.000 de refugiati au traversat Mediterana cu destinatia Europa.

Ora 14:12 Haos la principala gara din Budapesta, redeschisa in jurul pranzului doar pentru localnici si turisti. Refugiatii continua sa protesteze in fata cladirii.

Ora 12:43Uniunea Europeana a decis sa acorde Frantei 5 milioane de euro pentru construirea unei noi tabere pentru refugiati la Calais. Anuntul a fost facut de vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a vizitat luni portul francez, insotit de cativa oficiali europeni, relateaza Mediafax, citand Euronews.

Ora 11:30Mii de refugiati protesteaza in fara garii din Budapesta, cerand ca circulatia trenurilor sa se reia si sa fie lasati sa urce in trenuri.

Ora 10:55 3.650 de refugiati au ajuns luni, cu trenul, de la Budapesta la Viena, numar record pentru o zi, a anuntat marti Politia austriaca, citata de AFP. Autoritatile ungare au aprobat luni plecarea masiva a acestora, in ciuda lipsei vizelor in cele mai multe dintre cazuri. Politia austriaca a anuntat ca urmeaza sa verifice cati dintre refugiati sunt solicitanti de azil.