Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs, marti dimineata, la ceremonia de deschidere a Conferintei Internationale "Micro-to Nano-Photonics IV" - ROMOPTO 2015, care are loc la Academia Romana. Seful statului a subliniat, in discursul sau, ca "Am ales sa particip la acest eveniment pentru a arata inca o data care sunt prioritatile mele. Poate ca unii se asteptau sa vorbesc despre partide sau ar fi vrut sa aiba parte de o vara mai agitata politic. Poate ca pe altii ii nemultumeste lipsa asa-numitelor breaking news-uri si a unor declaratii incendiare. Pentru mine insa conduita promisa si prioritatile asumate au ramas aceleasi. Si nu vor fi nici in continuare umbrite de efervescenta politica sau de circumstante de moment."

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Redam integral discursul presedintelui Romaniei de la ceremonia de deschidere a Conferintei Internationale "Micro-to Nano-Photonics IV"- ROMOPTO 2015 (sursa: Administratia Prezidentiala):

Domnule Presedinte al Academiei Romane,

Domnilor ministri,

Stimati membri ai Corpului Diplomatic,

Doamnelor si domnilor,

Ma bucur sa fiu alaturi de dumneavoastra in deschiderea acestei conferinte internationale de inalta tinuta stiintifica. Imi face o deosebita placere sa vad ca astfel de initiative beneficiaza de continuitate si de participarea unui numar impresionant de cercetatori cu rezultate remarcabile, intre care si domnul profesor Stefan Hell, cercetator de origine romana, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in anul 2014 si membru de onoare al Academiei Romane.

Prezenta mea astazi aici nu este deloc intamplatoare. Dincolo de faptul ca ma simt apropiat de domeniul dumneavoastra de expertiza, prin prisma formatiei mele profesionale, va marturisesc ca motivatia mea tine si de responsabilitatea pe care o am ca Presedinte al Romaniei.

Am ales sa particip la acest eveniment pentru a arata inca o data care sunt prioritatile mele. Poate ca unii se asteptau sa vorbesc despre partide sau ar fi vrut sa aiba parte de o vara mai agitata politic. Poate ca pe altii ii nemultumeste lipsa asa-numitelor breaking news-uri si a unor declaratii incendiare. Pentru mine insa conduita promisa si prioritatile asumate au ramas aceleasi. Si nu vor fi nici in continuare umbrite de efervescenta politica sau de circumstante de moment.

Ma aflu astazi alaturi de dumneavoastra pentru ca cercetarea si educatia sunt sansa pe care Romania o are. Sansa unui viitor pe care nu avem voie sa-l ratam. Romania puternica nu poate fi decat bazata pe cunoastere, iar prosperitatea si progresul societatii vin impreuna cu ea. Este un lucru cat se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat in timp l-au stiut, toti actorii politici si sociali l-au stiut si il stiu. Si cu toate acestea, domeniul cercetarii sufera de pe urma unei vechi metehne din spatiul nostru public: aceea a lucrurilor incepute si neterminate si a intentiilor neconcretizate.

Stam bine la capitolul documente, dar lipseste aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare si Inovare, avem un plan national de implementare neurmat de actiuni si structuri institutionale sau daca sunt, au functionat doar pe hartie.

Domeniul cercetarii nu are voie sa fie la limita supravietuirii. Romania nu poate ramane pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste performanta in inovare. Efectele imediate ale acestei stari de fapt sunt o economie necompetitiva in context european si valoare adaugata mica a produselor si serviciilor cu care intram in competitia globala.

Stiu ca in alte colturi ale lumii au loc in aceste zile manifestari similare cu cea de fata. Iata ca, prin evenimentul de astazi, Romania este conectata la comunitatea stiintifica internationala si contribuie la progresul cunoasterii.

Avem un potential intelectual urias, resurse de ingeniozitate si ambitie, capacitate creativa si profesionisti de exceptie in tara si in diaspora. Romania are toate premisele sa iasa din decalajul perpetuu si sa isi construiasca propriul loc in peisajul european si global al cercetarii. Suntem cu totii datori sa onoram acest potential.

Doamnelor si domnilor,

Va propun de aceea trei teme de reflectie si de actiune pentru viitorul imediat. Primul, prioritizarea reala a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare; in al doilea rand, instituirea unui climat de integritate, predictibilitate si transparenta decizionala si, in fine, in al treilea rand, intarirea legaturii intre educatie si cercetare-inovare.

Este momentul unui consens politic si social real, pentru o Romanie creativa, o Romanie a inovarii, capabila sa raspunda sustenabil in contextul provocarilor globale - economice, demografice, de securitate si climatice. Cred ca a venit momentul ca autoritatile sa scoata din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetarii, in perspectiva bugetului pe anul viitor.

La doar cateva luni de la adoptarea Strategiei Nationale de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020, pentru anul 2015 a fost alocat doar jumatate din bugetul asumat in Strategie.

Domeniul Cercetare - Dezvoltare - Inovare a depasit procentul de 100% ca nivel al absorbtiei fondurilor structurale. De aceea, o posibila solutie ar fi reorientarea unei parti importante a fondurilor necheltuite dinspre alte zone, impreuna cu prioritizarea reala a acestui domeniu din prisma finantarii din fonduri publice.

Incertitudinea asupra cadrului de reglementare si a resurselor disponibile reprezinta un cost in sine pentru actorii din sistem. De aici si reticenta diasporei stiintifice de a se implica in proiecte in Romania. Avem nevoie de un sector public de cercetare performant, un management profesionist si transparent. Avem nevoie de reducerea birocratiei, dar si a fragmentarii sistemului public de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, pentru atingerea masei critice necesare performantei.

Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleara) este un reper pentru cercetarea romaneasca, avand deja un renume international. Multiplicarea unor astfel de centre de excelenta, impreuna cu investitia in resursa umana de valoare, sunt esentiale pentru atragerea celor performanti si pentru a produce rezultate.

Mult asteptata infiintare a Centrului International UNESCO pentru Formare si Cercetari Avansate, centru de categoria a doua sub auspiciile UNESCO, va constitui cu siguranta un alt pas concret in acest sens.

Tot in ideea dezvoltarii sustenabile, Romania are nevoie de o prioritizare a zonelor de interes strategic in domeniul cercetarii si inovarii, in care conexiunile reale cu economia si zonele de performanta stiintifica sunt incurajate consecvent. Politicile in acest domeniu trebuie corelate cu cele economice, de educatie si de politica externa.

Intarirea legaturii dintre cercetare si educatie este esentiala intr-o societate democratica. A avea opinii informate pe teme de actualitate, precum incalzirea globala, de exemplu, sau migratia, nu este o caracteristica a elitelor intelectuale, ci trebuie sa devina normalitate. Un sistem educational performant, racordat la realitatile globale si evolutiile stiintifice, nu poate exista fara cercetare, asa cum niciun sistem sustenabil de cercetare avansata nu poate exista fara ca tinerii sa aiba contact cu noutatile din cercetare, la toate nivelele educationale.

Doamnelor si domnilor,

Stiinta si inovarea nu au culoare politica; dar ele pot marca semnificativ viitorul acestei tari. Imi manifest cu aceasta ocazie disponibilitatea de a sprijini un efort interinstitutional sustinut, pentru ca la momentul in care vom celebra 100 de ani de unitate si modernitate a statului roman sa ne aflam pe alt loc in ierarhia europeana, in ceea ce priveste performanta in cercetare si inovatie.

In incheiere, vreau sa va felicit pe toti cei care prin activitatea stiintifica puneti bazele viitorului Romaniei si sa va multumesc pentru implicare si pentru efort.

Va urez succes in dezbaterile dumneavoastra din zilele urmatoare si sper ca sarbatorirea in 2015 a Anului international al luminii sa aiba si un sens metaforic, de redeschidere a orizontului in acest domeniu strategic.

Va multumesc!"