Autoritatile din Silezia Inferioara, unde ar fi ingropat "trenul nazist" care fascineaza publicul din Polonia si din intreaga lume, se declara sceptice in ceea ce priveste existenta legendarului convoi, scrie AFP.

Tunel nazist din PoloniaFoto: Wikipedia

Cu toate acestea, prefectul regiunii, Tomasz Smolarz, a anuntat o serie de actiuni care vizeaza protejarea ariei declarate de cei ce pretind ca au descoperit trenul si verificarea declaratiilor.

"Valoarea informativa a anuntului descoperirii nu e cu nimic superioara celor pe care le-am vazut aparand de zeci de ani", a spus Smolarz, dupa o sedinta a unei celule ad hoc insarcinata cu acest caz.

"Bazandu-te pe documentele depuse (de vanatorii de comori) la primaria Walbrzych, e imposibil sa afirmi ca o astfel de descoperire se afla cu adevarat la locul indicat", a precizat el.

Acesta a dezmintit existenta unor imagini georadar care ar fi fost transmise de catre cele doua persoane care au revendicat descoperirea.

Vineri, directorul pentru conservarea monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, afirmase totusi ca a vazut aceste imagini care aratau o garnitura de tren lunga de peste 100 de metri si ingropata. El s-a declarat convins in proportie de "99%" de existenta trenului nazist.

Prefectul Sileziei Inferioare a precizat ca zona indicata de vanatorii de comori, cu o suprafata de circa trei hectare, va fi protejata de politie si alte servicii competente, precum politia feroviara, si ca toate informatiile vor fi analizate "din punct de vedere istoric, geologic, geografic si tehnic".

Anuntul descoperirii, atribuit unui polonez si unui german, a reinviat legendele legate de treburi incarcate cu aur si bijuterii, disparute in momentul infrangerii naziste in 1945.

Zvonurile legate de doua trenuri speciale naziste, disparute in primavara lui 1945, excita de ani de zile imaginatia cautatorilor de comori. Ele se bazeaza pe existenta unor importante constructii subterane germane, inclusiv cele din jurul imensului castel Ksiaz (Furstenstein), in apropiere de Walbrzych. Nazistii au facut aici lucrari importante pentru a instala un cartier general al lui Hitler.