Campania pentru prezidentialele SUA din 2016 a inceput inca din 2015. Pana acum, cinci democrati s-au inscris in cursa pentru nominalizarea partidului, in vreme ce vice-presedintele Joe Biden ia in considerare o posibila candidatura. In interiorul Partidului Republican lupta pentru primare este mai crancena, 17 candidati inscrindu-se in cursa. Alegerile preliminare, care se desfasura in SUA in perioada februarie-iunie 2016, sunt extrem de importate, stabilind cine va fi candidatul republican si cel democrat, deci cine va primi intreaga sustinere a celor doua mari partide americane.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joe Biden (72 de ani), vice-presedintele SUA, posibil candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat. Desi nu si-a anuntat candidatura oficial, actualul vice-presedinte Joe Biden ramane un posibil candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la prezidentialele SUA din 2016. Sondajele il plaseaza pe Joe Biden cu 33,8 de puncte procentuale sub Hillary Clinton, insa, in ceea ce priveste intrarea oficiala in cursa a vice-presedintelui, acesta ar putea sa ia o decizie in urmatoarele saptamani. Daca Joe Biden doreste sa castige nominalizarea Partidului Democrat, el trebuie sa participe la alegerile primare, care incep in februarie, cu "caucus"-ul din Iowa.

Vice-presedintele are deja sprijinul super PAC-ului Draft Biden, caruia i s-au alaturat mai multi fosti experti politici si consilieri de campanie ai lui Barack Obama. Insa, principalele motive pentru care Biden se arata reticent fata de o cursa pentru prezidentiale sunt persoanel. Vice-presedintele si-a pierdut fiul , la finele lunii mai. Beau Biden, procuror general al statului Delaware, i-ar fi cerut tatalului sau sa se alature cursei prezidentiale inainte de a deceda.

Joe Biden este singurul posibil candidat la prezidentialele SUA care are legaturi cu Romania. Vice-presedintel a vizitat tara noastra in 2014, iar de-a lungul mandatului sau a avut mai multe intrevederi cu fostul presedinte Traian Basescu. De asemenea, Biden a lansat in repetate randuri mesaje dure cu privire la coruptia din Romania si necesitatea protejarii statului de drept.

Principalele pozitii politice ale lui Joe Biden:

  • un sustinator al masurilor pentru protejarea mediului inconjurator, a votat impotriva exploatarii petroliere din zona artica
  • pro-Israel
  • sustine legislatia pentru controlul vanzarii si detinerii armelor de foc 

Desi activistii democrati din super PAC-ul Draft Biden, infiintat in martie 2015, incearca sa-l atraga pe actualul vice-presedinte in cursa electorala pentru prezidentiale, un obstacol in calea acestuia ramane capacitatea sa de a obtine donatii suficiente pentru finantarea campaniei. Super PAC-ul Draft Biden si-a stabilit deja o tinta de 2,5-3 milioane de dolari din donatii pana la sfarsitul lunii septembrie.

Or, Biden a candidat anterior pentru prezidentialele SUA din 2008, atunci el nu a reusit sa stranga decat 8,5 milioane de dolari in donatii, inainte de a se retrage din campania electorala. Aceasta suma contrasteaza cu cele 45 de milioane de dolari in donatii primite de Hillary Clinton de la anuntarea candidaturii sale, in aprilie 2015.

Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Syracuse, Biden si-a inceput cariera politica in 1970, atunci cand a fost ales consilier local, iar in 1972, sprijinit de Partidul Democrat, a reusit sa castige alegerile legislative din statul Delaware, devenind senator la doar 29 de ani. Biden si-a pastrat pozitia in Senat timp de 36 de ani.

Daca va decide sa candideze pentru prezidentialele din 2016, Biden va fi la a treia incercare de acest fel. Actualul vice-presedinte a candidat pentru prima data in 1988, insa s-a retras din cursa dupa ce a fost acuzat ca si-ar fi plagiat o parte din discursuri.

Joe Biden a intrat a doua oara in cursa prezidentiala in 2008, incercand sa obtina nominalizarea Partidului Democrat. Momentul a fost insa unul gresit, intrucat scena politica era dominata de confruntarea politica dintre Hillary Clinton si Barack Obama. Biden s-a retras din cursa prezidentiala dupa ce a obtinut un rezultat slab in statul Iowa si nu a reusit sa stranga fonduri suficiente pentru finantarea campaniei.

In anul 2009, Joe Biden a fost investit ca vice-presedinte al lui Barack Obama, in principal datorita experientei sale in politica externa. Insa, in ciuda eforturilor activistilor democrati de a-l atrage in cursa prezidentiala pe actualul vice-presedinte, Barack Obama nu si-a aratat public sustinerea pentru o posibila candidatura a lui Biden. Joe Mesina, managerul campaniei lui Barack Obama, conducesuper PAC-ul Priorities USA Action, care strange donatii pentru Hillary Clinton.

Vice-presedintele ar fi primit permisiunea lui Barack Obama pentru a candida la prezidentialele SUA din 2016,relateaza CNN. Insa, Biden a sustinut in fata Comitetului Democratic National ca familia sa nu are energia emotionala necesara pentru a sta alaturi de el intr-o cursa electorala. "Daca voi candida ar trebui sa va promit ca imi voi dedica inima si sufletul pentru aceasta campanie, insa acestea sunt destul de afectate acum", a declarat Joe Biden, al carui fiu, Beau Biden, a murit la finele lunii mai.

Joe Biden nu a sustinut inca un plan politic pentru prezidentialele SUA din 2016, insa pozitiile sale politica in ceea ce priveste o serie de probleme reies din politica sa ca vice-presedinte.

Actualul vice-presedinte nu sustine planurile pentru exploatarea petrolului in Oceanul Artic si si-a afirmat sprijinul pentru finantarea guvernamentala a unor noi surse de energie, acesta votand pentru interzicerea exploatarii in zona artica inca din 2002. In 2013, acesta a sustinut ca exploatarea petrolului pe platforme petroliere pune in pericol securitatea mediului inconjurator.

Biden este un sustinator al legislatiei pentru controlul armelor de foc. In 2013, vice-presedintele a tinut un discurs emotionant in Congres, inainte de a prezenta noua lege a lui Obama privind masuri aditionale de verificare a celor care doresc sa achizitioneze arme de foc. Atunci, vice-presedintele s-a declarat manios cu privire la tentativa unor senatori republicani de a bloca votul pentru noua legislatie de control a armelor, la doar patru luni dupa tragedia de la Sandy Hook, unde si-au pierdut viata 26 de oameni, dintre care 20 de copii cu varste cuprinse intre cinci si zece ani.

De altfel, Joe Biden a vorbit public in nenumarate randuri despre necesitatea inaspririi legislatiei pentru controlul armelor de foc. In 2010, vice-presedintele SUA a sustinut ca este nevoie de un purtator de cuvant respectabil pentru a impune noi masuri aspre de control a vanzarii si detinerii de arme.

Joe Biden a fost ales ca vice-presedinte de catre Barack Obama tocmai datorita experientei sale in ceea ce priveste politica externa. Desi a sustinut razboiul din Irak, prin votul sau din Senat, Biden a afirmat ulterior ca actiunea militara americana impotriva regimului Saddam Hussein a fost o greseala.

Vice-presedintele este, de asemenea, un sustinator al Israelului, acesta a declarat, in aprilie 2015, cu ocazia Zilei Independentei Israelului, ca: "Daca sunteti atacati sau invadati, noi vom lupta pentru voi".

De-a lungul carierei sale la Casa Alba, Joe Biden a avut mai multe intrevederi cu fostul presedinte Traian Basescu, dar si cu premierul Victor Ponta. Actualul vice-presedinte al Statelor Unite a vizitat Romania in mai 2014. Oficialul american este cunoscut si pentru lansarea unor mesaje dure la adresa coruptiei din Romania, sustinand in repetate randuri nevoia protejarii statului de drept in tara noastra.

In cadrul ultimei sale vizite in Romania, vice-presedintele american a lansat mesaje puternice de sustinere a luptei anticoruptie in Romania, pe care a numit-o un act de "patriotism". Biden a facut referire la oligarhii care incetinesc dezvoltarea unei tari, si a intarit faptul ca in prezenta coruptiei nici afacerile si nici investitiile nu pot exista. Vicepresedintele american l-a felicitat personal pe fostul presedinte Traian Basescu pentru intarirea relatiei Romania - SUA si a spus ca "ii va lipsi" dupa incetarea mandatului. "Presedintele SUA apreciaza eforturile dvs personale pentru a proteja statul de drept in Romania", a mai spus Joe Biden. Traian Basescu a postat pe Facebook, dupa intalnirea cu vice-presedintele SUA, fotografii mai putin protocolare, in care cei doi se imbratiseaza.

Fostul presedinte Traian Basescu a discutat cu vice-presedintele american, in martie 2012, despre continuarea proiectului scutului antiracheta din Romania, cu ocazia participarii acestora la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francis de la Vatican

Background

Cum se desfasoara alegerile in Statele Unite. Campania electorala din SUA a inceput din 2015, prin lansarea in cursa electorala a candidatilor care doresc sa obtina nominalizarea Partidului Democrat, respectiv a Partidului Republican, pentru cea mai inalta functie din tara. Alegerile primare sunt deosebit de importante in SUA, desfasurandu-se in fiecare stat american, unde se decide care este candidatul sustinut de intreagul mecanism al partidului, intr-un sistem politic bipartit.

Cele doua mari partide stabilesc candidatii pe care-i nominalizeaza la prezidentiale intr-o conventie nationala, unde sunt prezenti delegati din fiecare stat, alesi fie prin intermediul alegerilor primare, fie prin "caucus".

Prima metoda de alegere a delegatilor este reprezentata de asa-numitul "caucus" , o intalnire a membrilor organizatiei de stat a partidului, unde se stabilesc delegatii, precum si candidatul sustinut la conventie. 11 state din cele 50 vor apela in 2016 la un "caucus", finantat de catre organizatia de stat a partidului, pentru a stabili candidatul pentru alegerile prezidentiale.

Or, modalitatea preferata de a stabili candidatul republican, respectiv democrat, nominalizat pentru prezidentiale, e reprezentata de alegerile primare, organizate de catre guvernele a 45 de state americane. Iowa, Nevada, Minneasota, Hawaii si Colorado sunt singurele state in care republicanul sau democratul care va ajunge la Casa Alba sunt alesi exclusiv prin "caucus",potrivit site-ului uspresidentialelectionnews.com.

In cadrul alegerilor primare, toti cetateni care se inregistreaza ca republicani sau democrati pot vota candidatul preferat pentru nominalizarea partidului la prezidentiale. Alegerile primare sunt preferate de mai multe organizatii de stat ale republicanilor si democratilor, tocmai pentru ca sunt finantate din bugetul guvernelor statale,sustine The Washington Post.

Alegerile primare si "caucus"-urile vor avea loc in perioada februarie-iunie 2015. In vreme ce, convetiile nationale ale celor doua mari partide vor fi organizate in luna iulie. Astfel, Conventia Nationala a Partidului Democrat va avea loc pe 25-26 iulie 2016 In Philadelphia,scrie The Washington Post. Iar Conventia Nationala a Partidului Republican va fi organizata pe 18-21 iulie 2016 in Cleveland,potrivit CBS News.

Ce sunt super PAC-urile? Super PAC-urile (super political action committees) sunt comitete speciale independente, care strang donatii directe in numele candidatiilor la prezidentialele SUA, nelimitate de lege la suma de 2 700 de dolari. Desi legea limiteaza donatiile directe catre un candidat , nimic nu poate opri un super PAC, care are un statut asemanator cu al unei companii, sa acumuleze donatii in valoare de milioane de dolari in beneficiul unui candidat, in numele libertatii de exprimare prevazuta de Amendamentul 1 din Constitutia SUA.

Totusi, legea interzice coordonarea actiunilor Super PAC-urile cu actiunile campaniei oficiale a unui candidat, practic candidatul nu poate comunica ca Super PAC-ul dupa anuntarea oficiala a intrarii sale in cursa electorala. Super PAC-urile pot decide in mod independent pe ce sunt cheltuiti banii obtinuti din donatii. De regula, directorii super PAC-urile sunt apropiati ai candidatilor, astffel, super PAC-ul Priorities USA Action, care sprijina candidatura lui Hillary Clinton, este fostul manager al campaniei prezidentiale a lui Barack Obama.

Super PAC-urile au devenit posibile dupa doua decizii ale Curtii Supreme a Statelor Unite din 2010. Astfel, Curtea Suprema a decis, in iulie 2010, ca nu poate limita dreptul la libera exprimare al companiilor sau diferitelor organizatii, or, interzicand unei companii sa se exprime prin intermediul unui clip publicitar, film sau alta modalitate, ar incalca primul amendament din Constitutie, care garanteaza libertatea de constiinta si de exprimare.

Super PAC-urile sunt extrem de controversate, fiind vazute ca o cale legalizata pentru coruptie, intrucat permit companiilor si afaceristilor sa doneze milioane de dolari pentru campania unui candidat. Donald Trump, singurul candidatul la prezidentialele SUA din 2016 care isi poate permite finantarea propriei campanii electorale, avand o avere estimata la 8 miliarde de dolari, a declarat public ca este propriul sau super PAC si refuza donatii de milioane de dolari din partea lobbystilor,potrivit Wall Street Journal.

NOTA: Informatiile din acest articol au fost preluate din urmatoarele surse media:NBC,site-ul realclearpolitics.com,NBC,The Huffington Post,site-ul biography.com,The Washington Examiner,The Telegraph,CNN,site-ul ontheissues.org,The Jerusalem Post,Politico,ABC News,The New York Times,The Washington Post,The Washington Times.