Alegerile regionale anticipate in Catalonia au fost convocate la 27 septembrie de seful executivului regional, care se asteapta ca rezultatele scrutinului sa-i dea un fel de unda verde pentru a obtine in cele din urma independenta acestei regiuni din nord-estul Spaniei, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, decretul semnat luni de Artur Mas nu face nicio referire la independenta Cataloniei, in timp ce guvernul de la Madrid se opune cu inversunare independentei regiunii.

Seful executivului catalan, care face deja obiectul unei anchete pentru ca a organizat in noiembrie anul trecut un referendum simbolic asupra independentei, a asigurat in prealabil ca decretul ar fi "inatacabil juridic". Dar "politic, alegerile vor fi un plebiscit pentru libertatea si suveranitatea Cataloniei", a anuntat el.

Madridul respinge aceasta notiune de alegeri-"plebiscit". Catalanii sunt doar chemati "sa-si aleaga parlamentul regional, care la randul sau va alege noul presedinte si nimic altceva", a subliniat luni purtatorul de cuvant al guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria, citat de AFP.

Mas a format o lista comuna cu rivalii sai Esquerra Republicana, un partid separatist de stanga, si asociatiile separatiste care au organizat manifestatii impresionante in ultimii ani. Campania electorala se va deschide pe 11 septembrie, de Ziua Cataloniei, cu o noua manifestatie de anvergura la Barcelona.

Chiar daca ultimele sondaje arata ca majoritatea catalanilor se opun independentei regiunii lor, Artur Mas si aliatii sai se asteapta la mobilizarea sustinatorilor lor pentru a obtine majoritatea absoluta in parlamentul regional. Ei considera ca acest lucru este suficient pentru a pune in aplicare planul lor de creare a unui stat independent, trebuind sa conduca in optsprezece luni la adoptarea unei constitutii, noteaza France Presse.