Uber, aplicatia de transport care a infuriat taximetristii din toata lumea, a ajuns sa valoreze peste 50 miliarde dolari dupa cea mai recenta runda de finantare, scrie Wall Street Journal. Si cum nu este ferita de scandaluri, Uber a mai "bifat" inca unul zilele acestea, fiind acuzata ca in aplicatia mobila apar masini "fantoma" care de fapt nu exista pe sosea.

UberFoto: Uber

Dupa cea mai recenta runda de finantare, sustinuta de Microsoft, Uber ar fi evaluata la peste 50 miliarde dolari. Valoarea Uber a crescut puternic, de la 3,5 miliarde dolari, in primavara lui 2013, la 17,5 miliarde in vara lui 2014 si 40 miliarde dolari in decembrie 2014. La 50 miliarde dolari compania ar valora mai mult decat Xiaomi, un alt startup "vedeta", dar si decat gigantul logistic FedEx.

Compania a fost interzisa in unele orase, iar in altele au fost proteste violente. Uber s-a obisnuit cu scandaluri si controverse, iar cea mai recenta acuzatie adusa este ca o parte dintre masinile ce apar cand cineva intra in aplicatie, nici macar nu ar exista in realitate. Practic, Uber ar afisa mai multe masini pentru ca userii sa creada ca exista multe masini si ca va trebui sa astepte extrem de putin.

Uber a negat vehement o astfel de practica si a spus ca, din contra, in unele cazuri afiseaza mai putine masini decat sunt in realitate, pentru ca harta sa fie inteligibila. Compania este prezenta in mai mult de 50 de tari, insa are activitati firave in cele mai populate doua tari din lume: India si China, unde exista si aplicatii locale in fata carora Uber n-a avut nicio sansa. Insa compania spune ca va investi doua miliarde dolari pentru a schimba lucrurile in aceste doua tari uriase.