Cartea despre Beria scrisă de Françoise Thom (Editions du Cerf, 2014) este, nu mă sfiesc să o spun, o capodoperă istorică. In circa 800 de pagini este concentrată o analiză admirabilă a spectaculoasei cariere lui Lavrenti Pavlovici Beria in universul de intrigi, bănuieli și crime care a fost Olimpul stalinist. Titlul este elocvent: Beria a simulat un stalinism sans peur et sans reproche, era un actor redutabil, un histrion de mare clasă, dar in sinea sa nutrea planuri radical refomatoare. A devenit alter ego-ul tiranului, in ultimii ani, arată istorica franceză, a contribuit deliberat la agravarea stării de sănătate a acestuia, oferindu-i informatii halucinante despre riscurile de a fi asasinat. Era exact opusul a ceea ce avea nevoie hipertensivul scelerat.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Da, ceea ce au scris si alti biografi, inclusiv Amy Knight, este acum probat pe baza unei colosale documentări de arhiva. Reiese că Beria a intervenit in repetate rânduri pentru a salva persoane trecute de-acum pe listele mortii, inclusiv pe Ilya Ehrenburg, in 1939. Nu el a fost organizatorul masacrului genocidar de la Katyn. Dimpotriva, a mentinut relatii cu liderii bundiști, cetăteni polonezi, Henryk Ehrlich si Viktor Alter, uciși in final din ordinul lui Stalin.

In plus, cum imi scria recent Stephen Kotkin, profesor la Princeton si sovietolog de prim rang, al cărui prim volum din trilogia despre Stalin a apărut anul trecut, asemeni cărtii lui Françoise Thom, ceea ce este fascinant in cazul Beria este absenta fanatismului ideologic. Stalin era obsedat de ideologie, Beria indeplinea ordinele fără murmur, dar stia că e vorba de un sistem aberant. A fost un criminal, dar unul care a crezut că e nevoie de modificări revolutionare pentru ca asemenea orori să nu continue la infinit. Mai ales după 1945, l-a urât de moarte pe cel căruia ii cânta osanale delirante. In ultimele luni de viată ale lui Djugașvili, Beria a declansat de fapt de-stalinizarea. La câteva zile după moartea despotului, incepea fără echivoc, dezghetul.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro