Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj cu ocazia zilei de 2 august, dedicata comemorarii Holocaustului romilor, iin care ii invita pe toti cetatenii sa sa pastreze un minut de reculegere in amintirea victimelor care au pierit la Auschwitz, in lagarele din Transnistria si de la Bug, se arata intr-un comunicat de presa facut public de Guvern. In in urma cu 71 de ani, intr-o singura zi, aproape 3 mii de romi - copii, femei si barbati - din lagarul familial pentru tigani de la Auschwitz au fost trimisi in camerele de gazare.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Mesajul premierului Victor Ponta

In urma cu 71 de ani, intr-o singura zi, la 2 august, cele aproape 3 mii de romi - copii, femei si barbati - din lagarul familial pentru tigani de la Auschwitz au fost trimisi in camerele de gazare, adaugandu-se altfel celorlalte multe mii de romi exterminati in Porajmos, multa vreme uitatul Holocaust al romilor.

In aceasta zi, comunitatea internationala isi aminteste cu respect de genocidul impotriva romilor, comemorand una din putinele tentative de revolta impotriva barbariei si dezumanizarii, celebrand in acelasi timp solidaritatea, toleranta, intelegerea intre toti cetatenii lumii.

Guvernul Romaniei saluta initiativa societatii civile rome din tara noastra de a comemora impreuna acest tragic moment din istoria moderna a umanitatii si invita pe toti cetatenii romani sa pastreze un minut de reculegere in amintirea victimelor care au pierit fie la Auschwitz, fie in lagarele din Transnistria si de la Bug.

Cu acest prilej, dl. secretar de stat Ciprian Necula va reprezenta Guvernul Romaniei in cadrul evenimentelor de comemorare a victimelor Holocaustului.