Secretariatul de Stat pentru Culte a primit la rectificarea bugetara suma de 67 de milioane de lei, din care 25 de milioane de lei sunt pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Catedrala Mantuirii Neamului - machetaFoto: Patriarhia Romana

"Bugetul alocat la rectificare cultelor este de 67 de milioane de lei. Din cele 67 de milioane de lei, 25 de milioane de lei sunt pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Neamului ", a spus ministrul Eugen Teodorovici, raspunzand unei intrebari referitoare la suma data pentru acest obiectiv, din totalul suplimentarii bugetare pentru Secretariatul de Stat pentru Culte.

Catedrala Mantuirii Neamului era finalizata, in iunie, aproximativ 60 la suta, iar in 2017 ar putea fi gata pentru a fi tinute slujbe, costurile pentru lucrarile "la rosu" fiind sub 100 de milioane de euro.

In decembrie 2011 se turna prima cifa de beton la Catedrala Neamului, dupa aproape trei ani si sase luni, constructia a fost ridicata mai bine de jumatate, iar in alti doi ani ar trebui sa aiba usi si ferestre, catapeteasma pictata si sa permita sa se faca slujbe.

La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armatura rigida si aproximativ 25.000 de tone de armatura flexibila, de zece ori mai mult decat la un bloc de zece etaje.

Despre costurile constructiei a vorbit, in iunie, parintele Nicolae Cringasu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente si constructii bisericesti, care a aratat ca valoarea totala ar fi sub 100 de milioane de euro, pana in faza "la rosu", si nu 400-500 de milioane, asa cum s-ar fi vehiculat, sume foarte deplasate fata de realitate.

"Cheltuielile au fost pana acum de aproximativ 46 de milioane de euro, in care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezinta peste 50 la suta din valoarea totala. Pentru biserica ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel ca valoarea totala ar fi sub 100 de milioane de euro, ᅡla rosuᅡ. Speram ca in 2017 starea ei sa fie consacrata cultului, sa fie inchisa, acoperita cu ferestere si usi, sa aiba catapeteasma pictata, iar starea constructiei sa permita sa se faca slujbe", spunea atunci parintele Nicolae Cringasu.

Donatiile care sustin santierul Catedralei vin lunar de la credinciosi, la care se adauga colecta nationala, dar si sumele alocate de Guvern, primarii si consilii judetene.