Mai multe documente dovedesc faptul ca anchetatorii ONU - in cazul abuzului sexual asupra unei tinere de catre un membru al echipajului companiei UTair (principalul furnizor de transport aerian pentru ONU) din 2010 - au descoperit existenta unei posibile "cultura a exploatarii sexuale si abuzurilor", insa au permis companiei sa isi continue activitatea, semnand intre timp contracte cu acestia in valoare de milioane de dolari, scrie The Guardian.

ONU a platit jumatate de miliard de dolari in contracte cu UTair - o companie de aviatie rusa -, de la descoperirea faptului ca unul din membrii echipajului companiei a drogat si violat o tanara, lasand-o apoi inconstienta in baza de aviatie, in Republica Democrata Congo, in 2010.

Documente interne ale ONU, considerate "pur confidentiale", ajunse acum in posesia celor de la The Guardian, arata cum anchetatorii ONU au descoperit dovezi cum ca fata ar fi fost arsa cu tigarete aprinse si fotografiata in timp ce zacea inconstienta. ONU concluziona ca abuzurile din 2010 au fost comise de managerul bazei UTair la Kalemie.

Principalul raport de investigatie, din martie 2011, atragea atentia asupra existentei unei posibile "culturi a exploatarii sexuale si abuzurilor" in cadrul UTair. Copii ale acestui raport au circulat printre oficialii de top ai ONU, inclusiv in New York, la secretariatul general.

Dupa ceea ce s-a considerat drept un "dezgust" exprimat colectiv in randul oamenilor de top din cadrul ONU, acestia au propus incheierea contractului cu UTair. Insa, companiei nu numai ca nu i-a fost reziliat contractul, ba chiar i-a fost permisa continuarea activitatii si incheierea de noi contracte cu ONU, cu conditia introducerii unui nou regim de instruire supervizat de un oficial ONU. UTair, ramane, in pofida celor intamplate, cel mai mare furnizor de transport aerian pentru ONU.

Dezvaluirile apar intr-un moment critic pentru secretariatul general al Organizatiei Natiunilor Unite, ce a depus eforturi mari pentru a gestiona efectele sesizarilor recente ce privesc abuzurile sexuale asupra copiilor infaptuite de trupele franceze, si nu numai, in Republica Centrafricana.

De la finalizarea de acum 4 ani a raportului cu privire la cazul UTair, compania a primit noi contracte, sau i-au fost reinnoite cele existente, pentru furnizarea de elicoptere in misiunile ONU din Liban, Vestul Saharei, Republica Democrata Congo, Sierra Leone, Coasta de Fildes, Liberia, Afganistan, Sudan, Somalia si Mali.

In total, compania, la care se facea referire in cateva documente si sub denumirea de Nefteyugansk, o filiala ce opera in Republica Democrata Congo, a semnat contracte cu ONU in valoare de 543,3 milioane de dolari pentru serviciile oferite in 11 state, toate astea dupa momentul in care ONU a aflat despre abuzul sexual.