Washingtonul a acuzat, marti, prin Ambasadorul sau in Ucraina ca Rusia continua sa alimenteze conflictul din aceasta tara. In conditiile in care numarul incidentelor in estul Ucrainei creste, Ambasadorul american Geoffrey Pyatt a spus, intr-o teleconferinta, ca actiunile Rusiei in aceasta regiune sunt "imprevizibile si iresponsabile" si ca, in timp ce Ucraina pune in aplicare acordurile semnate in februarie la Minsk, "Rusia si cei care o reprezinta nu o fac". Si aceasta, in conditiile in care solutia pe care el o vede pentru conflictul din Ucraina este tocmai aplicarea acordurilor de la Minsk.

Ambasadorul Geoffrey PyattFoto: Departamentul de Stat

Acelasi oficial a arat, in teleconferinta sustinuta alaturi de Ambasadorul UE la Kiev, Jan Tombinski, ca autoritatile ucrainene poarta in prezent doua razboaie - unul legat de "agresiunea rusa", altul legat de dificilele reforme pe care trebuie sa le intreprinda pe plan intern.

  • Pyatt a insistat asupra dificultatilor cu care se confrunta procesul de reforma din Ucraina - fie ca este vorba despre sistemul energetic, politie, lupta anticoruptie sau alte domenii - dar a apriciat ca tara a inregistrat progrese foarte mari in acest domeniu, chit ca poarta aceasta batalie concomitent cu rezistenta in fata "agresiunii ruse".

In privinta conflictului, el a insistat ca Rusia si separatistii din estul Ucrainei sa puna in aplicare acordurile de la Minsk, inclusiv retragerea trupelor si echipamentelor rusesti. El a afirmat ca Ucraina isi respecta angajamentele asumate in februarie, dar ca, in timp ce SUA nu cred ca armele sunt calea pentru solutionarea acestui conflict, respecta dreptul suveran al Ucrainei de a-si apara teritoriul.

Ambasadorul a precizat ca sprijinul financiar acordat de SUA Ucrainei in materie de securitate se apropie de 250 de milioane de dolari.

  • In timp ce Moscova continua sa dezminta ca se implica in conflictul din estul Ucrainei, Pyatt a spus ca dronele rusesti survoleaza zilnic teritoriul ucrainean si ca sisteme de rachete sol-aer sunt operationale pe acelasi teritoriu. El a condamnat si rolul Rusiei si al separatistilor in criza umanitara din Ucraina de Est, afirmand ca este inacceptabil ca transporturile de ajutoare umanitoare sa nu poata avea acces in zonele controlate de separatisti.

Oficialul american a respins categoric ideea ca s-ar putea ajunge la compromisuri cu Rusia, in privinta Ucrainei, ca urmare a evolutiilor in cazul programului nuclear iranian, el aratand ca diferentele SUA-Rusia in cazul Ucrainei sunt "profunde" si "in niciun caz nu vom dilua ingrijorarile noastre ca urmare a unor chestiuni fara legatura cu acest subiect".

Atat el, cat si ambasadorul european au apreciat ca riscurile referitoare la ascensiunea nationalismului radical si al miscarii extremiste Pervii Sektor sunt "mult exagerate" de propaganda rusa. Potrivit lui Pyatt, peste tot pe unde a facut vizite, in Ucraina, nu a vazut "nicio dovada de separatism". La randul sau, Ambasadorul Tombinski a apreciat ca "nu trebuie nici sa exageram, nici sa neglijam extrema dreapta", el aratand ca, in zonele de frontiera, fenomenul este legat mai degraba de bandele de contrabandisti care actioneaza acolo.