Presedintele rus, Vladimir Putin, a deplans, intr-un interviu acordat Radio-televiziunii elvetiene (RTS), publicat luni pe site-ul acesteia, lipsa de "independenta" a Europei fata de Statele Unite, scrie Agerpres.

Intrebat despre eventualitatea unui nou razboi in Europa, Vladimir Putin a raspuns: "Sper ca nu, dar ne-ar placea sa vedem Europa manifestandu-si mai mult independenta si suveranitatea".

In ce priveste Franta si legaturile cu NATO, liderul de la Kremlin a adaugat ca "este un pic curios daca, pentru a discuta probleme interne cu partenerii nostri europeni, trebuie sa mergem la Washington".

In acest interviu acordat sambata la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a criticat rolul jucat de Statele Unite in cursa inarmarii, dar si actiunea acestora impotriva FIFA pe care o considera "inacceptabila".

"Relansarea" cursei inarmarii "a fost provocata de Statele Unite, dateaza de la iesirea unilaterala a Statelor Unite din Tratatul rachetelor antibalistice. Acest tratat era piatra de temelie a oricarui sistem international de securitate", a acuzat el.

In ce priveste scandalul care zguduie FIFA, declansat de Statele Unite, Vladimir Putin a acuzat Washingtonul ca a actionat pentru propriile interese.

"Statele Unite au candidat pentru a gazdui Cupa Mondiala din 2022. Cel mai apropiat aliat al lor din Europa, Marea Britanie, a candidat pentru 2018. Iar aceasta lupta impotriva coruptiei, asa cum are loc, ma face sa ma intreb daca nu este o continuare a luptei pentru campionatele mondiale din 2018 si 2022", a subliniat presedintele rus.

"In niciun caz, o tara, mare sau mica, nu se poate deplasa prin lume si retine pe cine ii place sa aduca in inchisorile sale", a adaugat el.

In mai la Zurich, sapte oficiali cu rang inalt ai FIFA au fost retinuti si trimisi in arest, la cererea Statelor Unite, care au deschis o procedura judiciara contra lor, suspectandu-i de coruptie.