Vanatori de epave au afirmat luni ca au gasit un minisubmersibil rusesc scufundat in apele teritoriale suedeze, descoperire care intervine la noua luni dupa operatiunile de urmarire a unui enigmatic submarin in Marea Baltica, transmite AFP.

Descoperirea acestei epave prezentate a fi in stare buna nu a fost confirmata imediat de autoritatile de la Stockholm. Informat luni de vanatorii de epave, Ministerul suedez al Apararii a reactionat cu prudenta, citeaza Agerpres.

"Ei sunt cei care afirma ca este vorba despre un submarin", a declarat un purtator de cuvant al fortelor armate, Anders Kallin. "Analistii nostri inca nu si-au prezentat concluziile, vor sa vada mai multe imagini pe care le vom primi", a adaugat el. "Asteptam concluziile analistilor nostri si nu dorim sa facem speculatii", a mai afirmat purtatorul de cuvant, precizand ca raspunsul este asteptat "in urmatoarele zile".

Potrivit unui scafandru al companiei Ocean X Team, Stefan Hogeborn, care a revendicat descoperirea, "submarinul este complet intact, nu are deteriorari vizibile pe coca, iar trapele sunt inchise".

"Din acest motiv ne temem ca echipajul nu s-a putut salva cand submarinul s-a scufundat", a adaugat el intr-un comunicat.

Potrivit echipei, minisubmersibilul masoara aproape 20 de metri lungime si 3,5 metri largime. Tabloidul Expressen a difuzat pe pagina sa de internet imagini cu un presupus submarin ce ar fi fost filmate de un robot subacvatic teleghidat prin cablu.

"Nu putem spune daca submarinul este recent si de cat timp se afla pe fundul marii, dar literele chirilice de pe coca indica faptul ca este rusesc", a mentionat Ocean X Team.

Echipa nu a furnizat locatia exacta a epavei, dar - potrivit Expressen - aceasta se afla pe coasta de est, la 1,5 mile marine (2,8 kilometri) in largul Suediei centrale.

In octombrie 2014, Suedia a desfasurat timp de o saptamana ample operatiuni de cautare pentru a gasi in Marea Baltica, in arhipelagul Stockholm, un eventual submarin, presupus rusesc. La acea data, autoritatile au confirmat incursiunea "unui submarin de talie mica" in apele sale teritoriale, fara sa poata stabili nationalitatea acestuia.

"Nu credem ca exista o legatura cu vanatoarea submarinului de anul trecut", a declarat pentru Expressen un membru al Ocean X Team, Peter Linberg, fara sa ofere alte explicatii.