Foto: Agerpres

"Astazi am reusit sa punem capat incertitudinilor in ceea ce priveste conducerea PSD si sa alegem rapid o formula de echipa care sa mentina partidul unit, stabil si puternic pana la viitorul Congres. Liviu Dragnea, ca si Rovana Plumb, sunt doi lideri extremi de valorosi ai partidului. In situatii exceptionale sunt necesare masuri speciale. Avem nevoie de un coleg cu experienta si apreciat la nivelul partidului pentru modul sau foarte bun si eficient de organizare". Este declaratia lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, publicata pe pagina sa de Facebook, la putin timp dupa Comitetul Executiv National al PSD, sedinta de trei ore in care Liviu Dragnea a fost ales presedinte "temporar", adica pana la Congresul din luna noiembrie, in fata Rovanei Plumb. Despre experienta si capacitatile organizatorice ale lui Dragnea a vorbit si presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, prezent la aceasta sedinta.

65 la 18

Scorul votului a fost unul zdrobitor in favoarea lui Liviu Dragnea, cel care, in timp ce Victor Ponta a fost plecat din Turcia, a facut un turneu prin tara la mai multe organizatii judetene: 65 de voturi pentru el, 18 pentru ministrul Muncii si doua anulate.

De altfel, mai multi lideri din partid au luat cuvantul in sprijinul lui Dragnea in timpul sedintei - intre 12 si 15, potrivit unor surse - in timp ce pentru Rovana Plumb nu ar fi vorbit decat Victor Ponta, cel care ar fi ridicat si problema condmnarii penale de un an de inchisoare cu suspendare pe care o are Dragnea, avand in vedere ca premierul s-a retras din fruntea PSD tocmai pentru ca este inculpat intr-un dosar si spunea ca nu vrea sa afecteze imaginea partidului.

Iliescu a spus in sedinta ca sustine echipa lui Dragnea iar ulterior, cand a iesit din sala, le-a declarat jurnalistilor astfel: "L-am sustinut pentru ca eu cred ca are calitatile necesare - bun organizator, intr-o perioada in care e nevoie. Urmeaza Congresul, care trebuie pregatit. Deci el e omul care poate".

Intrebat despre votul lui Iliescu, Dragnea a afirmat ca a fost onorat de aceasta sustinere, insa nu si surprins.

Victor Ponta: "Votez cand ma intorc". Si nu s-a mai intors

Premierul a plecat de la sedinta CEx chiar cand se pregateau buletinele de vot. "Am o intalnire importanta, votez cand ma intorc", a spus Ponta jurnalistilor. El a mers la aeroportul Otopeni pentru o intalnire cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, care facea o escala aici. Ponta nu si-a tinut insa promisiunea si nu s-a mai intors sa voteze.

La declaratiile de la final, cand a fost intrebat cum comenteaza faptul ca premierul nu a votat, Dragnea a avut un moment de confuzie. Atat el cat si alti membrii PSD credeau ca a votat, insa cand presa i-a informat ca nu s-a intamplat asta, Dragnea a spus ca "a ales calea rabinica".

Ecaterina Andronescu, vehiculata ca alternativa, nu a dorit sa candideze

Inainte ca sedinta sa inceapa, numele vicepresedintei Ecaterina Andronescu a fost vehiculat drept o candidatura surpriza. In timpul sedintei, senatorul Nicolae Moga a propus ca Andronescu sa preia interimatul, iar cei doi sa se retraga din cursa.

Andronescu nu a dorit insa acest lucru, oferindu-se sa lucreze cu oricare dintre cei doi. "Nu am negociat cu nimeni si am spus colegilor ca pot sa fiu in echipa cu oricare dintre ei, ca ii apreciez, ca experienta mea o aduc in aceasta echipa si ca nu am nevoie de o functie ca sa pot sa fac ceea ce am facut si pana acum" a sustinut ea.

Razgandirea lui Marian Oprisan si a lui Valeriu Zgonea. "Situatia speciala" care scuza condamnarea

Vicepresedintele PSD Marian Oprisan pare ca s-a razgandit in privinta sustinerii pentru Rovana Plumb. Saptamana trecuta, acesta ii lua apararea lui Plumb in sedinta de Birou Permanent declarand, spre amuzamentul colegilor, ca "Rovana este femeia noastra". In sedinta de astazi insa, Oprisan i-ar fi spus lui Plumb "Rovana te iubesc", insa a anuntat ca isi ofera experienta lui Liviu Dragnea (potrivit stiripesurse.ro).

Oprisan s-a aflat dupa sedinta chiar langa Dragnea, in echipa cu care noul presedinte a iesit sa faca declaratii jurnalistilor, in fata salii grupului PSD din Camera Deputatilor, intr-o caldura greu de suportat.

"M-am gandit ca doamna Rovana Plumb, colega noastra, un om cu experienta si un ministru remarcabil sub aspectul domeniului pe care il reprezinta, este presedintele Consiliului National si ar fi fost ilogic ca presedintele Consiliului National sa fie in acelasi timp si presedintele partidului", a spus Oprisan.

Un alt personaj cheie in aceasta echipa care a parut ca si-a schimbat parerea in privinta lui Dragnea este Valeriu Zgonea, presedintele Camerei, cel care afirma joia trecuta, intr-un interviu pentru Associated Press ca partidul se afla "intr-o situatie de criza, cu un lider inculpat si un adjunct condamnat" si cerea "reforma profunda". Acum, Zgonea considera ca partidul a iesit din criza, desi cel care il conduce este chiar adjunctul condamnat".

"In acest moment, PSD a iesit din criza, a fost o situatie exceptionala si am luat o decizie speciala. Decizia speciala, un om care si-a dedicat ultimii zece ani activitatii PSD, respectat, omul din dreapta prim-ministrului Victor Ponta; care este condamnat, dar nu intr-un dosar care a fost stabilit de catre activul nostru de partid ca daca este dosar de coruptie, te retragi. Este optiunea mea personala si cred ca in acest moment Liviu Dragnea este cea mai buna solutie pentru PSD", a afirmat Zgonea.

Echipa lui Dragnea

Cand a iesit, in urma victoriei, sa faca declaratii presei, Dragnea a fost insotit de mai multi lideri de partid. Pe linia din spate se aflau senatorul Gabriel Mutu, Codrin Stefanescu (secretar general adjunct), Ionel Arsene (PSD Neamt), Ioan Mang (PSD Bihor) si Catalin Radulescu (deputat, PSD Arges). Langa el - Valeriu Zgonea, Rovana Plumb si Marian Oprisan.

Acestia din urma au facut pe rand declaratii si au ramas stransi in fata camerelor de luat vederi pana la finalul acestora. La un moment dat, Zgonea a incercat sa se indeparteze, insa a fost suprins de alte camere ale televiziunilor si s-a intors, plangandu-se de caldura sufocanta.

Dragnea a anuntat ca fiecare dintre cei din echipa are atributii.

"Langa mine este Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, un om care cred ca trebuie valorizat la maxim de potential pe care il are atat in ceea ce priveste activitatea de presedinte al Camerei Deputatilor, cat si relatia cu partenerii nostri externi strategici si relatia cu ambasadele si nu numai. Avem doi oameni in CExN, chiar in Biroul Permanent National, vicepresedinti care conduc doua structuri asociative in administratii locale foarte importante - Asociatia Municipiilor, condusa de domnul primar Robert Negoita, si Uniunea Consiliilor Judetene, condusa de domnul Marian Oprisan. Rolul lor important este ca impreuna cu primarii si presedintii PSD de consilii judetene sa inceapa un program de actiuni concrete pentru a imbunatati legislatia aferenta domeniului respectiv si pentru a ajuta in pregatirea pentru campania electorala", a afirmat Dragnea, noul presedinte PSD.

Atat el cat si Zgonea l-au amintit pe liderul UNPR Gabriel Oprea, afirmand ca au luat legatura cu acesta.

"Il asigur si pe domnul Gabriel Oprea, presedintele UNPR, si pe colegii de la UNPR de dorinta noastra de colaborare onesta, cinstita pe care am si prestat-o pana acum. De asemenea, colegilor de la ALDE le transmitem la fel ca PSD a ramas acelasi partener corect si loial si impreuna cred ca putem asigura o guvernare pentru aceasta tara care sa mentina dezvoltarea economica de pana acum", a spus presedintele interimar al PSD.

Citeste si:PSD si-a schimbat presedintele inculpat cu unul condamnat in prima instanta. Cine este Liviu Dragnea, noul interimar la sefia PSD

Liviu Dragnea este noul sef al PSD, dupa o victorie zdrobitoare in fata Rovanei Plumb / Premierul Ponta a plecat de la sedinta chiar inainte sa se voteze / Iliescu a votat cu Dragnea