Tribunalul Bucuresti a suspendat Planul Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc de 4 etaje pe un spatiu verde dintre doua blocuri de pe strada Masina de Paine, in zona Bucur Obor. Documentatia de Urbanism a fost aprobata de Consiliul local sector 2, vara trecuta, in ciuda protestelor oamenilor care locuiesc in blocurile vecine. Acestia au atacat PUD-ul in instanta si au avut castig de cauza. Suspendarea PUD inseamna ca proiectul nu mai poate fi realizat deocamdata. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Str Masina de Paine - terenul pe care ar urma sa se ridice blocul de 4 etajeFoto: Google Maps

Vecinii au reclamat in instanta faptul ca blocul care ar urma sa se ridice la doar cativa metri de ferestrele lor ii va lasa fara lumina in case, va distruge spatiul verde, iar Primaria sectorului 2 nu a facut dezbatere publica inainte de aprobarea proiectului. Instanta a admis reclamatiile acestora.

documente

Decizie suspendare Masina de Paine

(20 Iul 2015) PDF, 757KB

"Intr-un fel ne asteptam sa avem castig de cauza. Ne-a ajutat faptul ca am avut de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) un raspuns in care se spunea ca Planul Urbanistic de Detaliu nu respecta regulamentul local de urbanism. Noi am facut sesizare la prefect, iar prefectul a cerut punct de vedere de la ISC. ISC a raspuns, mai greu, dupa ce am fost in audienta, dar a raspuns. Apoi, am mai avut la dosar o scrisoare de la Directia de Mediu din cadrul Primariei Capitalei in care se spunea clar ca acesta este spatiu verde. Acum urmeaza recursul. Apoi urmeaza sa cerem in instanta si anularea PUD-ului. Pe langa faptul ca se doreste construirea acelui bloc intre blocurile noastre, ei se intind si pe spatiul verde de la blocurile noastre ca sa faca locuri de parcare. Asa ceva nu se poate", a declarat Ileana Matasaru, reprezentanta Asociatiei de Proprietari care a atacat in instanta planul urbanistic.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei sectorului 2, firma Timea Trade Investment a cerut in aprilie 2014 certificat de urbanism, primul pas in aprobarea proiectului, pentru ridicarea unei cladiri cu subsol, parter si 4 etaje pe str. Masina de Paine nr. 2C, in spatele blocurilor de vizavi de Magazinul Bucur Obor. Terenul pe care se doreste edificarea constructiei are circa 280 mp si ar fi devenit proprietate privata dupa ce a fost retrocedat. Terenul figura ca spatiu verde in Registrul spatiilor verzi realizat de Primaria Capitalei. In ciuda protestelor venite din partea vecinilor, Consiliul Local sector 2 a aprobat vara trecuta Planul Urbanistic de Detaliu care permite construirea blocului de 4 etaje.

HotNews.ro a prezentat anul trecut acest caz si nemultumirile vecinilor.

Str Masina de Paine - terenul pe care ar urma sa se ridice blocul de 4 etaje 3

Str Masina de Paine - terenul pe care ar urma sa se ridice blocul de 4 etaje 3

Foto: Google Maps

"Este vorba de un spatiu verde care a fost retrocedat. Pe aceasta parceluta, Primaria sectorului 2 intentioneaza sa aprobe un Plan Urbanistic pentru o constructie cu 6 etaje, destul de ciudata, cu multe retrageri. Cladirea se va lipi de casa aceasta veche, ramasa din perioada comunista, intre blocuri. Nici proprietarii de acolo nu sunt de acord. Ne nemultumeste faptul ca nu mai avem spatiu verde, iar in scrisoarea trimisa Primariei am explicat ce inseamna sa ai o suprafata verde in fata blocului, ecologic, vanturi, umiditate, lumina. Daca se face aceast cladire noua ni se inchide directia vantului, stam ca o insula aici. Acesta este singurul spatiu verde din acest ansamblu de locuinte si pe care Primaria Capitalei l-a declarat in Cadastrul Verde spatiu verde, iar Primaria sectorului 2 il are in evidenta fiindca, chiar in ziarul lor "Foisor", au declarat ca str. Masina de Paine este deficitara in ceea ce priveste spatiul verde" spunea Ileana Matasaru, unul dintre vecinii nemultumiti, la vremea respectiva.

"Prima nemultumire este ca, asa cum vedeti, de la capatul str. Masina de Paine pana aici fiecare bloc beneficiaza de spatiu verde. Vreau sa stiu de ce noi nu beneficiem de asta. De ce Primaria Sector 2 considera ca blocul nostru nu are dreptul la niste conditii de viata normala. Eu locuiesc la parter si sunt cel mai afectata, am foarte putina lumina, iar aceasta constructie va influenta si mai mult viata noastra. Aceasta constructie afecteaza reteaua de gaze, intrarea pompierilor si se incalca Constitutia Romaniei, dreptul nostru la o viata civilizata", spunea si Emilia Persinaru, o alta vecina nemultumita.

Spatiul verde pe care ar urma sa se ridice blocul de 4 etaje a fost plantat si ingrijit de locatarii din la cele doua blocuri, iar o parte dintre arbori au fost deja taiati, ilegal, spun vecinii.

"Acesta a fost un spatiu verde ingrijit de la inceput de noi, de acum 40 de ani. Era aici ca o padure. Toata lumea spunea ca este o placere sa scoti capul pe geam si sa simti aerul ca intr-o padurice. Intr-o dimineata, acum 5 ani, s-au auzit fierastraiele si proprietarul cu niste muncitori au taiat vreo 11 copaci de aici. Acum au mai ramas doar doi copaci. Cand am chemat politia, au fugit ca potarnichile. De atunci nu s-a mai intamplat nimic. A venit doar el si si-a imprejmuit terenul, fara executor, fara nimic. Acum locul a devenit WC public, vedeti cum miroase", spunea Petrescu Mariana, o alta vecina nemultumita.

Cetatenii spun ca si-au prezent nemultumirile in scris, Primariei sector 2, in cadrul procedurii de consultare publica, insa institutia nu a tinut cont de parerea lor.

Reprezentantii Primariei sector 2 spuneau intr-o scrisoare trimisa cetatenilor nemultumiti ca au respectat legea, iar terenul nu este spatiu verde.

"In conformitate cu Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti si Planul Urbanistic Zonal sector 2, terenul pe care se realizeaza investitia se incadreaza in Unitatea Teritoriala de Referinta - M2a in care sunt posibili urmatorii indicatori urbanistici : Procent de Ocupare al Terenului max 70%; Coeficent de Utilizare al Terenului admis = max. 3,0 - subzona mixta, nicidecum zona verde. In baza certificatului de urbanism si in urma consultarii publicului, documentatia PUD a fost analizata in cadrul sedintei nr. 7 a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism Sector 2 din data de 06.06.2014. Ca urmare a deliberarii comisiei abilitate (...) solutia de urbanism propusa a primit aviz favorabil pentru edificarea unui imobil de locuinte colective avand regim de inaltime S+P+2E+4Er cu parterul liber in vederea asigurarii numarului de locuri de parcare, amplasat pe limita posterioara de proprietate (S+P+2E), cuplat cu imobilul existent pe aceasta limita, retras cu min. 2,0 m fata de limita stanga, retras de la 1,0m pana la 4,0m fata de limita de vest a terenului (limita paralela cu strada Masina de Paine); etajele 3 si 4 vor fi retrase de la 1,5 m pana la 3,7 m fata de limita posterioara. Indicatori urbanistici aprobati sunt: POT= max. 70%; C.U.T. admis = max. 3,0", se arata in raspunsul trimis de Primaria sectorului 2 vecinilor afectati de proiect.

In plus, reprezentantii Primariei sector 2 spun ca terenul este proprietate privata, iar potrivit Codului Civil: "Proprietatea privata este dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod, exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele stabilite de lege".