Papa Francisc paraseste duminica Roma pentru un prim turneu in America Latina, o revenire acasa pe continentul unde va transmite mesaje pentru ajutarea populatiei sarace si pentru protejarea mediului. Turneul sau sud-american va cuprinde vizite in Ecuador, Bolivia si Paraguay, trei dintre cele mai sarace tari din America Latina. Acestea vor fi primele vizite desfasurate de Suveranul Pontif dupa enciclica "Laudato Si" in care a subliniat necesitatea protejarii mediului, anunta Agerpres.

Papa Francisc va ajunge in capitala ecuadoriana Quito dupa un zbor de 13 ore de la Roma. Sambata noaptea Suveranul Pontif s-a rugat in bazilica Santa Maria Maggiore pentru succesul acestui turneu.

Papa Francisc a vizitat Brazilia in 2013 si se va intoarce in tara sa natala, Argentina, in cursul anului viitor.

Ecuadorul, prima destinatie a turneului sau, este afectata de cateva saptamani de valuri de proteste antiguvernamentale. Protestatarii contesta cresterile de taxe si modul autocrat de guvernare.

Cu ocazia vizitei Papei Francisc in Ecuador, aproximativ 1 milion de oameni sunt asteptati sa soseasca la Quito si la Guayaquil, unde Suveranul Pontif va sustine slujbe in aer liber.

Dupa ce-si va incheia vizita in Ecuador, Papa va calatori in Bolivia, unde este asteptat sa sustina drepturile indigenilor. Tot in Bolivia el va vizita si inchisoarea Palmasola, un centru de detentie notoriu pentru violente dar si pentru faptul ca a devenit practic un "stat in stat" cu propriile legi si regulamente.

Ultima tara ce va fi vizitata de Papa in carul acestui turneu este Paraguayul, tara grav afectata de contrabanda si de finantari ilicite. Paraguayul se afla pe locul doi, dupa Venezuela, in clasamentul celor mai corupte tari din America de Sud, conform organizatiei Transparency International.