Cea mai dezvoltata societate digitala din lume este Estonia, o fosta republica sovietica de pe tarmul marii baltice, scrie Wired. Cu 50 de euro, o fotografie si un set de amprente, plus cateva saptamani de asteptare cat timp datele sunt verificate, oricine poate primi un card de identitate, o cheie critografica si un cod PIN cu care sa poata accesa sistemul national. Premierul japonez este un rezident online al Estoniei, si oricine poate fi parte a unui sistem care nu doar ca a reinventat serviciile publice pentru era internetului, insa a redefinit fundamental ce insemna sa fii tara.

Card de e-rezident al EstonieiFoto: e-estonia.com

Cand Estonia si-a castigat independenta fata de Rusia in 1991, si-a dat seama rapid ca trebuie sa gaseasca ceva care sa o deosebeasca de vecinii sai. Norvegia are petrol, Finlanda telefoane mobile, Suedia are designul. Insa dupa cum intreaba Taavi Kotka, ofiterul sef de informatii al guvernului estonian, ce iti vine in minte cand te referi la state baltice, sau Lituania, Slovenia? Nimic, spune Kotka, asa ca, pentru a sediferentia, Estonia a inceput un proces masiv de inovatie tehnologica.

Ceea ce a reusit sa faca Estonia, ii face pana si pe californieni sa para invechiti: desi doar jumatate din tara avea un telefon fix in 1991, in 1997, 97% din scolile estoniene erau online. In 2000, intalnirile guvernamentale nu mai foloseau hartie, iar in 2002 guvernul construise deja o retea Wi-Fi gratis care acoperea majoritatea zonelo aglomerate.

Din 2007, a introdus votul online, iar in 2012 fusese deja instalata o retea extinsa de cabluri cu fibra optica - promisiunea unei conexiunide date ultra-rapida - iar 94% din taxele cerute de stat erau platite online, cetatenii pierzand in medie 5 minute sa completeze zonele de pe formularele online care nu fusesera completate autonat de sistem in conexiune cu birourile de taxe si cu bancile. Acum, fiecare lucru care poate fi facut cu un serviciu digital, este pus la punct, arata sursa citata.

Desi orasele pastreaza un aer comunist, aproape toate serviciile guvernamentale sunt facute online. Cu ajutorul unui card de identitate cu cip si PIN, cetatenii isi pot rezolva problemele in relatia cu statul de pe un laptop sau un smartphone, oriunde exista acoperire de retea. iar guvernul estonian vrea sa ofere oricui aceasta sansa.

Incepand din vara lui 2015, oricine poate merge la cea mai apropiata ambasada a Estoniei si sa aplice pentru e-rezidenta. In scurt timp, aplicatia pentru e-rezidenta va putea fi facuta online, insa deocamdata interfata este o persoana reala in spatele unui birou. Odata acordata e-rezidenta, utilizatorul primeste un card de identiatate, un cititor USB, un plic sigilat ion care se gaseste codul PIN si o invitatie de vizitare a unui URL.

Sa spunem ca vrei sa iti deschizi o afacere. Odata ce ai cardul, poti sa intri online de oriunde te-ai afla pe planeta, sa te loghezi pe portalul guvernului cu cardul si PIN-ul, si sa il folosesti pentru a crea o companie estoniana, apoi te inregistrezi la o banca estoniana si incepi tranzactiile. Pentru ca Fiscul estonian este conectat online cu bancile estoniene, plata taxelor este radical simplificata, presupunand, dupa cum se arata mai sus, in jur de 5 minute. La fel si orice aspecte birocratice care tin de existenta companiei.

Estonia lucreaza acum la conectarea Fiscului sau cu omologii din alte regiuni ale lumii. Ceea ce autoritatile estoniene vor sa le ofere e-rezidentilor sai este posibilitatea ca, cetatenii englezi, sa zicem, sa isi ruleze afacerile prin sistemul estonian, care, in schimb, in fundal, fara nicio munca in plus pentru utilizator, s-ar asigura ca Fiscul britanic isi primeste banii datorati.

Ei spera ca un antreprenor din alta tara va decide sa isi deschida afacerea in Estonia, sa utilizeze o banca din Estonia si sa plateasca pentru unele servicii estoniene, chiar daca societatea va face tranzactii in Marea Britanie, pentru ca va considera ca infrastructura nationala a Estoniei mult mai usor de folosit decat cea a tarii de origine.

Asa cum o persoana ar putea sa isi schimbe banca pentru una cu o aplicatie de mobil mai performanta, asa si autoritatile estoniene spera ca cetatenii straini sa isi treaca afacerile intr-o tara cu o infrastructura mai usor de folosit si mai performanta.

Ca sa fim clar, e-rezidenta nu presupune ca persoana sa devina cetatean estonian, sau sa stea fizic in Estonia. Estonienii spera sa isi raspandeasca ideile de servicii online puternice si sa isi promoveze brandul national, pentru a-i convinge pe altii sa le foloseasca de la distanta. Si de ce nu, sa arate altor tari ca acest lucru este posibil.