Suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea este analizata de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, singurul organism abilitat pentru solutionarea acestor sesizari la nivel national, a anuntat, vineri, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECS), potrivit Mediafax.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

"In urma unei sesizari avand ca obiect teza de doctorat elaborata de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, singurul organism abilitat pentru solutionarea acestor sesizari la nivel national, a demarat cu celeritate procedurile de analiza a suspiciunilor enuntate in sesizarea anterior mentionata", se arata intr-un comunicat de presa al MECS.

Potrivit sursei citate, in conformitate cu prevederile articolului 4^2 din Legea 206/2004 si ale ordinului de ministru nr. 4.393/2012 privind Regulamentul de Organizare si Functionare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, modificat si completat prin ordinul de ministru nr. 4.835/2012, precum si in baza art. 28 din acelasi regulament, care stipuleaza modul de rezolvare a sesizarilor privind persoanele cu functii de demnitate publica, "sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica sunt analizate direct de Consiliul National de Etica".

In cazul in care Consiliul National de Etica constata, in urma analizelor facute, ca au avut loc abateri, recomanda sanctiuni catre autoritatile competente.

"Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a decis, in urma unor dovezi aparute in media, sa examineze suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea", anunta Comisia, intr-un comunicat remis joi HotNews.ro. Institutia demareaza ancheta in acest caz dupa ce HotNews.ro a publicat in exclusivitate, sub semnatura Emiliei Sercan, o analiza amanuntita a tezei de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea. "Calupuri intregi de text sunt preluate ad litteram din lucrarile altor autori", a evidentiat analiza, care a pus fata in fata teza de doctorat a lui Gabriel Oprea: "Procedura plangerii prealabile" si cartea coordonatorului sau de doctorat, Ion Neagu: "Tratat de procedura penala".

Presedintele Comisiei de etica, Marian Popescu, explica faptul ca examinarea suspiciunii de plagiat porneste ca urmare a dovezilor aduse de media, pentru ca in sesizarea primita la Comisie saptamana trecuta autorul - Ioan Sirbu - nu a adus nicio proba. Popescu precizeaza ca Regulamentului Comisiei de etica "cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci cand sunt aduse dovezi in acest sens".