Ministerul Comunicatiilor a initiat un proiect de lege care va permite, in anumite conditii, reducerea tarifului platit de un operator telecom pentru utilizarea frecventelor radio, daca respectivele frecvente alocate prin licenta sunt interferate de catre alte statii de radiocomunicatii, producand intreruperea grava si repetata a serviciilor. Initiativa vine in contextul in care Vodafone cere in instanta despagubiri de 15 milioane de euro de la Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) 'pentru ca o parte din spectrul radio achizitionat in anul 2012 de la statul roman nu poate fi utilizat in peste 20 de judete, din cauza unor interferente generate de companii de comunicatii din Ucraina', potrivit ZF.

Telefon mobilFoto: MorgueFile.com
  • "In situatia in care, frecventele radio alocate prin licenta sunt interferate prejudiciabil de catre alte statii de radiocomunicatii, fapt ce conduce la afectarea sau intreruperea in mod grav si repetat a serviciului de radiocomunicatii, titularul drepturilor de utilizare astfel interferate se vede pus in situatia de a nu-si putea pune in valoare frecventele radio acordate prin licenta. Drept urmare,  in aceasta ipoteza nici beneficiile ce ar fi putut fi obtinute urmare a valorizarii resursei de spectru radio nu sunt la un nivel ce ar fi putut fi atins in situatia inexistentei interferentelor prejudiciabile", se arata in nota de fundamentare a acestui proiect de lege.

Ce schimbari sunt preconizate prin proiect:

  • "Prin mecanismul propus se creeaza o parghie legislativa menita sa asigure un balans intre drepturile de utilizare a frecventelor radio acordate prin licenta si utilizarea efectiva a acestora, textul propus vizand numai clarificarea acelor situatii de exceptie in care titularul drepturilor este pus in situatia de a nu-si putea utiliza resursele acordate prin licenta ca urmare a unor actiuni din partea unor terti.
  • Proiectul de act normativ stabileste principiile ce trebuie urmarite de autoritatea de reglementare din domeniul comunicatiilor electronice in situatia in care sunt reclamate interferente prejudiciabile si pentru care se solicita o diminuare a tarifului de utilizare a spectrului.
  • Propunerea legislativa stabileste si conditiile in functie de care se poate lua in considerare o solicitare de diminuare a tarifului de utilizare a spectrului fiind identificate o serie de criterii precum procentul de zona sau teritoriu afectat de interferente prejudiciabile, durata interferentelor prejudiciabile si interdictia utilizarii frecventelor radio astfel interferate.
  • Pe de alta parte, ANCOM, in realizarea atributiilor si functiilor sale este in masura sa identifice acele masuri necesare pentru eliminarea interferentelor prejudiciabile ce afecteaza statii de radiocomunicatii amplasate pe teritoriul Romaniei. In aceste conditii, autoritatea de reglementare, conform proiectului de act normativ, trebuie sa confirme existenta interferentelor prejudiciabile invocate de titularul drepturilor, in conformitate cu normele si practica internationala".

Care sunt principalele prevederi:

"(3) Cuantumul tarifului de utilizare a spectrului individualizat potrivit alin. (1), poate fi diminuat, la cererea titularilor licentelor de utilizare a frecventelor radio, atunci cand in cadrul drepturilor de utilizare alocate sunt confirmate interferente prejudiciabile si numai dupa indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

a) interferentele prejudiciabile afecteaza un procent de minim 20% din zona sau teritoriul pentru care a fost acordata licenta de utilizare a frecventelor radio;

b) durata interferentelor prejudiciabile este de minim 30 de zile consecutive;

c) titularul licentei nu utilizeaza frecventele asignate interferate prejudiciabil in aria declarata ca fiind afectata.

(4) Conditia de la alin. (3) lit. b) nu mai este considerata indeplinita in cazul in care, ulterior, se constata disparitia interferentei prejudiciabile pentru o durata de cel putin 30 zile consecutive.

(5) Confirmarea indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (3)-(4) se realizeaza de catre ANCOM in conformitate cu normele si practica internationala.

(6) Tariful de utilizare a spectrului se diminueaza proportional cu aria afectata de interferente prejudiciabile, durata existentei interferentei prejudiciabile si latimea de banda neutilizata potrivit alin. (3) lit. c).

(7) ANCOM stabileste, prin decizie a presedintelui, masurile necesare pentru aplicarea dispozitiilor alin. (3)-(6)".

La sfarsitul anului trecut, ZF scria ca Vodafone cere despagubiri de 15 milioane de euro de la ANCOM 'pentru 'prejudiciul' creat companiei de faptul ca o parte din spectrul radio achizitionat in anul 2012 de la statul roman nu poate fi utilizat in peste 20 de judete, in conformitate cu conditiile descrise in caietul de sarcini - din cauza unor interferente generate de companii de comunicatii din Ucraina'.

ZF mai scria ca, "Vodafone, care a platit statului aproape 230 mil. euro pentru 'frecvente', isi motiveaza cererea de acordare a unor despagubiri prin faptul ca in caietul de sarcini ANCOM nu ar fi pre￯ci￯zat ca anumite blocuri de frecventa scoa￯se la vanzare sunt afectate de inter￯ferente din Ucraina, iar in aceste con￯ditii autoritatea ar trebui sa plateasca prejudiciul provocat Vodafone, care nu si-a putut desfasura operatiunile in con￯ditiile estimate pe baza caietului de sarcini".

Contactati vineri in legatura cu acest proiect de lege si cu informatiile prezentate de ZF, oficialii Vodafone nu au dorit sa comenteze. De cealalta parte, oficialii ANCOM au facut urmatoarele precizari pentru HotNews.ro:

  • "Potrivit informatiilor furnizate de portalul instantelor (portal.just.ro), actiunea formulata de societatea VODAFONE ROMANIA S.A. a fost introdusa pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, la data de 16.04.2015, instanta fixand primul termen de judecata pentru data de 30.09.2015. Pana la pronuntarea instantei asupra actiunii formulate de compania Vodafone, ANCOM nu poate comenta si nu poate oferi informatii suplimentare asupra acestui dosar.
  • Va asiguram insa ca ANCOM va raspunde cu solicitudine tuturor solicitarilor instantei de judecata, toate actiunile intreprinse de autoritate pana in prezent atat in sectorul reglementarii pietei de comunicatii electronice si servicii postale, cat si in domeniul administrarii resurselor de spectru si numerotatie fiind caracterizate de maxima transparenta, prezentate si consultate public in toate fazele de elaborare si implementare.
  • In ceea ce priveste proiectul de lege amintit, acesta a fost primit de catre ANCOM spre avizare de la Ministerul pentru Societatea Informationala, fiind in acest moment in proces de analiza interna. ANCOM se va pronunta asupra acestuia in perioada urmatoare. Pentru detalii suplimentare privind fundamentarea proiectului de lege, va rugam sa va adresati initiatorului acestuia".

Iata aici anuntul publicat pe site-ul Curtii de Apel.

Nu in cele din urma, HotNews.ro a solicitat si Ministerului pentru Societatea Informationala sa precizeze daca initierea acestui proiect de lege este motivata si de conflictul dintre ANCOM si Vodafone, dar pana la publicarea acestui articol nu am primit un raspuns.

  • UPDATE Ministerul pentru Societatea Informationala a transmis pentru HotNews.ro urmatoarea precizare: "Referitor la intrebarea dumneavoastra va comunicam ca nu detinem informatii referitoare la conflictul dintre ANCOM si Vodafone. Va adresam rugamintea de a contacta ANCOM pentru mai multe clarificari".