Tranzactiile comerciale cu energie electrica pe bursa pentru ziua urmatoare intre Romania si Ungaria au loc, prin mecanismul de cuplare, atunci cand pretul energiei din cele 2 tari, pe interval orar, este diferit, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). "Acest lucru inseamna ca tara in care pretul este mai mare va fi importatoare, iar tara in care pretul este mai mic, va fi exportatoare. Importul/exportul are loc pana la egalizarea preturilor in cele 2 tari, daca exista suficienta capacitate de schimb pe granite. Daca limita de capacitate de schimb pe granita este atinsa inainte de egalizarea preturilor, atunci preturile raman diferite", arata ANRE.

Mentenanta retelei electrice, o miza mareFoto: AGERPRES

Cu alte cuvinte, in Romania se importa energie doar atunci cand pretul de pe piata interna este mai mare decat in Ungaria, iar exportul se face cand apare situatia inversa, mai spune ANRE.

Potrivit acesteia, incheierea de tranzactii transfrontaliere pe aceasta piata, la fel ca si cele pe termen mediu si lung, depinde de limita fizica a capacitatii de interconexiune dintre Romania si Ungaria, singura tara dintre cele 3 cu care Romania are frontiera. Alocarea de capacitate dintre cele doua tari se face de cele doua OTS-uri, Transelectrica si MAVIR, prin mecanism comun in baza unui acord bilateral. Mecanismul de alocare a capacitatii consta in organizarea de licitatii anuale, lunare, zilnice si intrazilnice. Cele anuale , lunare si intrazilnice sunt explicite, adica se liciteaza doar capacitate de transport, iar cele zilnice sunt implicite, adica se aloca simultan cu energia si capacitate, prin mecanismul de cuplare.

Deoarece Romania, comparativ cu Ungaria, are un potential de producere a energiei electrice si deci de export mult mai mare, la licitatiile pe termen mediu si lung se adjudeca aproape intreaga capacitate pe sensul RO-HU si in proportie foarte mica pe sensul HU-RO, pentru fiecare interval orar. Astfel pentru piata cuplata ramane un disponibil foarte mic de capacitate pe sensul RO-HU, pana la circa 30 MWh/h si un disponibil mult mai mare, intre 1000-1500 MWh/h pe sensul HU-RO, aplicand principiul netuirii, mai spune ANRE.

Aceste precizari ale ANRE au fost facute dupa acuzatiile Complexului Energetic Oltenia ca mistifica realitatea in privinta exporturilor si importurilor de energie. Complexul Energetic Oltenia sustine printr-un comunicat de presa ca "se poate observa si demonstra (desi aceste contracte, spre deosebire de toate celelalte, sunt secrete pentru public), ca majoritatea energiei care se exporta este energie regenerabila pentru ca exporturile cresc brusc atunci cand energia regenerabila intra in sistem si scad instantaneu cand aceasta energie dispare".

CE Oltenia spune ca nu are acces la datele de contract, asa cum ar trebui sa aiba oricine este interesat, insa "presupune cu temei ca, energia pe care consumatorul roman o subventioneaza prin certificatele verzi cu costuri intre 60 si 170 euro/MWh, ajunge in Ungaria la preturi derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportata in Piata Zilei Urmatoare la preturi duble, pe anumite intervale orare".

"In urma cu putin timp oficialii ANRE au anuntat cu mirare aparitia acestui fenomen si felul in care ungurii speculeaza energia regenerabila foarte ieftina din Romania. (Aceasta energie este de fapt cu mult mai scumpa decat cea clasica, de cel putin trei ori, avand in vedere subventia si costurile dezechilibrelor introduse).

CE Oltenia semnaleaza de luni de zile acest fenomen, pentru ca de fapt nu este vorba despre "companii unguresti", ci despre companii private cu sedii in Romania si Ungaria care isi revand energia, uneori prin intermediari, exportand-o ieftin cu castig pentru firma exportatoare datorita subventiei si, apoi, reimportand-o din Ungaria la pret dublu si oferind-o spre consum in Romania, uzand de PZU. Credem ca aceasta energie nici nu este tranzactionata in fapt, circuland doar actele de compensare, la fel cum s-a mai intamplat in trecut cu alte contracte de export (Rudnap Group)", au mai afirmat reprezentantii CE Oltenia.

CEO mai acuza ANRE ca blocheaza producatorii romani, ajungandu-se ca, in situatii de gol de sarcina, la un consum national de 4700- 4900 MWh, sa se importe din Ungaria intre 500- 1000 MWh, desi pretul in Romania nu este mai mare decat in Ungaria. "Este adevarat ca, la nivelul tuturor pietelor, exportul de energie a crescut pe sold cu 0,6 TWh, asa cum sustine ANRE. Acest lucru se datoreaza insa tranzactiilor de energie de pe celelate granite (Serbia , Bulgaria, Ucraina) si de pe celelalte burse (PCCB-LE) care ar fi existat oricum. Cuplarea PZU pe aceasta bursa care reprezinta aproape 40% din piata a fost, insa, dezastruoasa pentru producatorii romani. Daca ANRE si-ar fi facut datoria de reglementator, cantitatea de energie exportata ar fi fost de zeci de ori mai mare", precizeaza CE Oltenia.

Acest comunicat al CE Oltenia a fost transmis zilele trecute, dupa ce ANRE a informat ca exporturile de energie electrica au crescut in primele cinci luni din 2015 cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit ANRE, aceasta crestere a fost inregistrata ca urmare a cuplarii pietei energetice din Romania cu cele din Cehia, Slovacia si Ungaria. Si importurile au crescut de la 1,35 TWh la 1,7 TWh, dar per total soldul import-export a crescut in favoarea exportului.