Premierul interimar Gabriel Oprea a obtinut in 2001 titlul de Doctor in Drept, cu calificativul "foarte bine", potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei si Universitatea din Bucuresti. Presedintele Comisiei de specialisti care a evaluat doctoratul lui Oprea a fost Constantin Mitrache, pe atunci prodecan al Facultatii de Drept. La doi ani de la acel moment, atat Constantin Mitrache, cat si Gabriel Oprea au fost membri in comisia de doctorat a altui premier cu plagiat: Victor Ponta.

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Legislatia in vigoare la data la care Gabriel Oprea si-a sustinut doctoratul prevedea ca "teza de doctorat este evaluata de catre comisia pentru sustinerea publica a acesteia, propusa de conducatorul de doctorat". "Comisia pentru sustinerea publica a tezei de doctorat este alcatuita din presedinte, conducatorul de doctorat si 3 referenti oficiali", se arata in Hotararea de Guvern nr. 37/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului.

Acelasi document statua, pentru referenti, obligatia sa realizeze referate de analiza a tezei, iar "in cazul in care unul sau mai multi referenti oficiali apreciaza in mod justificat ca teza de doctorat este nesatisfacatoare, aceasta va trebui refacuta". Tot aceasta comisiei este cea care, "pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, (...) evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: "foarte bine", "bine" si, respectiv, "satisfacator"".

La solicitarea HotNews.ro, Universitatea din Bucuresti a precizat ca Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor cu calificativul "foarte bine" si fara distinctie.

Cine sunt membrii Comisiei care a evaluat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea

Universitatea din Bucuresti a comunicat, la solicitarea HotNews.ro, cine sunt membrii Comisiei care a evaluat doctoratul lui Gabriel Oprea.

1. Presedintele comisiei: Constantin Mitrache

Constantin Mitrache era in 2001, la vremea sustinerii tezei de doctorat de catre Gabriel Oprea, prodecan al Facultatii de Drept.

Doi ani mai tarziu, in 2003, Mitrache avea sa fie membru si in Comisia care i-a evaluat lui Victor Ponta teza de doctorat. Constantin Mitrache a avut pozitia de referent in Comisia lui Ponta. Tot referent in Comisia care a evaluat teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost si Gabriel Oprea.

Constantin Mitrache este doctor in drept penal din 1977, titlu obtinut la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Din 1992 pana in 2008 a fost prodecan al Facultatii de Drept, dupa care a fost sef al Catedrei de Drept penal a Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti (2008-2010).

In prezent, este profesor emerit al Universitatii din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat chiar pe site-ul institutiei.

2. Conducator de doctorat: Ion Neagu

Ion Neagu

Ion Neagu

Foto: Agerpres

Ion Neagu este presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Nicolae Titulescu si doctor in Drept al Universitatii din Bucuresti, cu teza de doctorat "Falsul in inscrisuri", potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Nicolae Titulescu.

In perioada 2000-2004 a fost deputat PSD, iar din 2002 a fost presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera (Sursa). In perioada 2002-2012, Ion Neagu a fost rectorul Universitatii "Nicolae Titulescu" din Bucuresti, iar in 1996-2007 a fost seful Catedrei de Drept penal din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.

Ion Neagu a fost pana in 2003 avocatul lui Keser Mehmet Fatih - cercetat in privatizarea COLOROM Codlea si NITRAMONIA Fagaras - care fusese trimis in judecata de procurorul pe atunci Victor Ponta, potrivit Adevarul.

De asemenea, Ion Neagu l-a aparat in 2007 pe Ion Iliescu, in dosarul mineriadei din 1990, potrivit Amos News.

3. Referent: Nicolae Volonciu

Nicolae Volonciu este profesor emerit al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. Sursa

4. Referent: Vasile Dobrinoiu

Vasile Dobrinoiu a fost rector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, General de divizie si profesor universitar doctor intre anii 1990-1997, iar din 1997 este profesor de drept penal la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti, potrivit CV-ului publicat pe site-ul acestei institutii.

In 1997 a demisionat din functia de Rector al Academiei de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti si prin decret prezidential a trecut in randul cadrelor militare in rezerva (Sursa).

In perioada 1992-2003, Vasile Dobrinoiu a fost Membru al Consiliului Stiintific insarcinat cu examinarea tezelor de doctorat la Academia de Politie "Stefan cel Mare" din Chisinau.

Descarca de aici CV-ul lui Vasile Dobrinoiu

5. Referent: Tudor Amza

Tudor Amza este decanul Facultatii de Stiinte Juridice a Universitatii Hyperion din Bucuresti din 2014.

A fost ofiter in Ministerul de Interne in perioada 1972-1990, unde a ocupat pozitia de sef de inspectorat si de sef de directie in aparatul central al M.A.I, potrivit Revistei Romane de Criminalistica. Sursa citata precizeaza ca Tudor Amza a fost profesor la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" si in 2002-2014 la Universitatea Hyperion din Bucuresti.

Descarca de aici CV-ul lui Tudor Amza

HotNews.ro a solicitat Ministerului Educatiei raspunsul pe care i l-a trimis premierului interimar Gabriel Oprea si pe care acesta l-a invocat marti, 30 iunie, in comunicatul de presa prin care a raspuns la sesizarea de plagiat pe teza sa de doctorat.

Amintim ca HotNews.ro a scris marti, 30 iunie 2015, in exclusivitate, ca o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea a fost depusa la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti. Gabriel Oprea a reactionat printr-un comunicat, in care a afirmat ca sesizarea de plagiat a fost depusa de Ioan Sirbu, "care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale".

Gabriel Oprea a mai spus, in acelasi comunicat:

  • "In privinta parcursului meu academic, am cerut si am primit din partea Ministerului Educatiei, conform legii, atestarea faptului ca atat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor legale si a exigentelor academice in vigoare la momentul respectiv.
  • Astfel, prin raspunsul nr. 9750 din 23.06.2015 este atestata fiecare etapa a acestui parcurs, incepand cu admiterea la doctorat in 01.10.1996, pana in 19.02.2003, cand am devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de stiinte militare, ordine publica si siguranta nationala, redenumita ulterior Comisia de Securitate Nationala".

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei a transmis joi, 2 iulie 2015, o copie a raspunsului nr. 9750 din 23.06.2015 adresat lui Gabriel Oprea.

In acest raspuns, Ministerul Educatiei noteaza ca "admiterea la doctorat s-a realizat in data de 01.10.1996, in domeniul Drept, domeniul fundamental Stiinte Juridice, din cadrul Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, avand conducator de doctorat pe domnul prof. dr. Ion Neagu".

Gabriel Oprea si-a sustinut public teza de doctorat pe data de 18.01.2001, iar titlul de doctor in Drept i-a fost conferit prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr.3467/16.03.2001.

Descarca de aici Raspunsul trimis de Ministerul Educatiei catre premierul interimar Gabriel Oprea, referitor la parcursul sau academic

Raspunsul Ministerului Educatiei la solicitarea lui Gabriel Oprea privind parcursul sau academic

Care era procedura de acordare a titlului de doctor

Admiterea la doctorat se realiza in 1996 pe baza unui colocviu in fata comisiei, fara a fi cerut un certificat de competente lingvistice.

Legislatia in vigoare la data la care Gabriel Oprea a obtinut titlul de doctor in Drept prevedea ca "tema tezei de doctorat se stabileste de catre conducatorul de doctorat impreuna cu doctorandul". Hotararea nr. 37/2009 privind organizarea si desfasurarea doctoratului stipula ca "teza de doctorat trebuie sa contina elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum si modalitati de validare stiintifica a acestora sau de recunoastere valorica un domeniul artelor".

Teza de doctorat era evaluata apoi de catre comisia pentru sustinerea publica a acesteia, propusa de conducatorul de doctorat.

"Sustinerea publica a tezei de doctorat se constituie intr-o dezbatere stiintifica si de creatie, la care participa doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati in sala. Dezbaterea se axeaza pe elementele de originalitate ale tezei de doctorat si pe recunoasterea valorica a rezultatelor obtinute", potrivit legislatiei de atunci.

Dezbaterea tezei de doctorat, in sedinta publica, se desfasura astfel:

  • prezentarea tezei si a rezultatelor obtinute de catre doctorand
  • prezentarea referatelor de catre conducatorul de doctorat si de catre referentii oficiali
  • intrebari si raspunsuri la care participau, deopotriva, doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati in sala

"Pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: "foarte bine", "bine" si, respectiv, "satisfacator"", prevede legislatia de la acea vreme.

De asemenea, "pe baza calificativelor primite de doctorand la sustinerea examenelor, a referatelor sau a lucrarilor de creatie si a aprecierilor asupra tezei de doctorat, comisia delibereaza si comunica auditoriului hotararea de a conferi doctorandului titlul stiintific de doctor".

Conferirea propriu-zisa a titlului de doctor

Comisia trimite hotararea de a conferi titlul de doctor catre conducerea institutiei organizatoare a doctoratului, in vederea acordarii titlului stiintific de doctor.

Institutia organizatoare (in acest caz, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti) aproba hotararea comisiei, apoi transmitea Dosarul de doctorat si un exemplar al Tezei de doctorat la Ministerul Educatiei - pentru confirmarea de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a titlului de doctor propus de comisie si acordat de conducerea institutiei organizatoare a doctoratului.

Conferirea titlului stiintific de doctor s-a realizat prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea CNATDCU.

In final, diploma de doctor a fost eliberata de catre institutia organizatoare a doctoratului, pe baza ordinului ministrului educatiei.

Consulta aici Legislatia care stipula cum se organizeaza doctoratul in acea perioada

Informatii de background

  • “Calupuri intregi de text sunt preluate ad litteram din lucrarile altor autori”, evidentia articolul, care a pus fata in fata teza de doctorat a lui Gabriel Oprea - cu titlul "Procedura plangerii prealabile" - si o carte a coordonatorului sau de doctorat, Ion Neagu: "Tratat de procedura penala"
  • Desi institutia a primit si o sesizare, pe 26 iunie, din partea lui Ion Sarbu, acesta “nu a produs nicio proba care sa sustina suspiciunea. Proba aceasta este ceruta de regulamentul Comisiei de Etica, pentru ca nu putem declansa examinarea in absenta unei dovezi”, a explicat Popescu

Citeste si: