Directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a estimat miercuri ca este necesar ''putin mai mult comportament matur'' in negocierile cu Grecia cu privire la continuarea programului de asistenta financiara internationala, relateaza AFP.

''Dat fiind nivelul de incertitudine si de confuzie, cred ca inca este necesar putin mai mult comportament matur'', a declarat sefa FMI intr-un interviu pentru canalul de televiziune CNN International.

Grecia a devenit marti prima tara dezvoltata care intra in incapacitate de plata fata de FMI si astfel este privata de resursele Fondului.

''In mod clar, nu este o veste buna pentru FMI, dar Fondul este solid'', a reactionat Lagarde, care si-a exprimat speranta ca diferendul financiar cu Atena va fi aplanat. In opinia sa, problema greaca trebuie sa fie solutionata intr-o maniera echitabila, pentru a nu le da celorlalte state membre ale FMI impresia ca Grecia beneficiaza de un ''tratament preferential''.

Autoritatile de la Atena au depus, in extremis, o cerere de amanare a platilor asupra careia institutia internationala se va pronunta in urmatoarele saptamani, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Decizia finala ii revine Consiliului de administratie al FMI, ce reprezinta cele 188 de tari membre ale FMI si in care SUA si statele membre ale Uniunii Europene detin aproape 50% din voturi. Daca cererea Atenei va fi acceptata, Grecia nu ar mai fi considerata in incapacitate de plata fata de Fond si ar avea din nou acces la resursele acestuia, in conditiile in care tara incearca sa ajunga la un acord cu institutiile europene.

Ministrii de finante din statele zonei euro (Eurogrup) au hotarat miercuri seara, in cadrul unei teleconferinte, sa continue negocierile cu guvernul de la Atena numai dupa ce se vor afla rezultatele referendumului de duminica, 5 iulie, prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internationali.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras le ceruse concetatenilor sai, intr-un mesaj televizat, sa respinga la referendum ultimele propuneri ale creditorilor internationali privind un nou acord de asistenta financiara. El a sustinut ca doreste astfel sa obtina un acord 'mai bun' si mai 'just din punct de vedere social', pe baza 'propunerilor alternative' formulate de guvernul sau.