Eforturile Statelor Unite de a recruta si antrena luptatori moderati in Siria intampina dificultati, dar exista sperante ca acest lucru se va schimba dupa incheierea Ramadanului, in timp ce situatia este mai buna in Irak, a anuntat miercuri Pentagonul, transmite DPA, citat de Agerpres.

SUA au identificat mii de potentiali luptatori in randul opozitiei siriene care pot fi antrenati pentru a participa la campania militara internationala contra gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), dar pana in prezent mai putin de 100 dintre ei au fost recrutati.

''Cu siguranta nu vom opera reduceri ale numarului de recrutari propus, pentru ca ar creste riscurile nu numai pentru fortele noastre, ci si pentru obiectivul final pe care incercam sa-l atingem'', a declarat seful Statului Major Interarme al SUA, generalul Martin Dempsey, intr-o conferinta de presa pentru prezentarea noii strategii militare nationale pe 2015.

El a precizat ca unii dintre luptatorii sirieni recrutati au renuntat la pregatire in timpul Ramadanului, luna de post a musulmanilor care se va incheia la jumatatea lui iulie. ''Sunt multi dintre ei care sunt interesati sa stea cu familiile in aceasta perioada, dar s-ar putea ca dupa Ramadan sa vedem ca unii vor reveni'', a explicat Martin Dempsey.

In Irak, SUA antreneaza circa 8.500 de membri ai fortelor de securitate irakiene si 2.000 de membri ai serviciului de combatere a terorismului, a precizat secretarul american al apararii Ashton Carter. In plus, 500 de luptatori din triburile sunite au fost recrutati si se antreneaza la baza de la Al-Taqaddum.

SUA si-au propus sa antreneze 24.000 de irakieni in patru baze militare pana la finalul acestui an.