Premierul turc islamo-conservator Ahmet Davutoglu a oferit marti ajutorul tarii sale Greciei, aflata in pragul intrarii in incapacitate de plata, declarandu-se dispus sa analizeze "orice propunere de cooperare" cu statul vecin, relateaza AFP.

"Vrem ca Grecia sa fie puternica (...) Suntem pregatiti sa ajutam Grecia sa iasa din criza cooperand in ceea ce priveste turismul, energia, comertul", a declarat Davutoglu, intr-un discurs sustinut in fata parlamentarilor partidului sau, transmite Agerpres.

"Vom intra in contact cu Grecia pentru a organiza o reuniune de cooperare la cel mai inalt nivel cat mai curand posibil, pentru a analiza masuri comune privind criza financiara" care afecteaza Grecia, a adaugat el.

Ministrul elen de finante Yanis Varoufakis a confirmat marti ca Grecia nu va plati pana la sfarsitul zilei de marti transa de 1,6 miliarde de euro pe care o datoreaza Fondului Monetar International (FMI), cu cinci zile inaintea unui referendum crucial pentru mentinea tarii in zona euro.

Cei doi copresedinti ai principalului partid kurd din Turcia, apropiat de partidul Syriza aflat la putere in Grecia, si-au reafirmat marti la randul lor "solidaritatea cu poporul grec si cu guvernul sau".

"Consideram ca, in loc de a impune politici de austeritate popoarelor europene, exista solutii mai rezonabile si acceptabile", au declarat Figen Yuksekdag si Selahattin Demirtas, copresedinti ai Partidul Democrat Popular (HDP).

Relatiile dintre Turcia si Grecia raman dificile, in special din cauza conflictului dintre ele in privinta Ciprului, divizat din 1974 dupa interventia armatei turce, in urma unei lovituri de stat initiate de nationalisti ciprioti greci care voiau sa alipeasca insula la Grecia.

In pofida recentei lor relansari, discutiile de pace sub egida ONU nu au condus inca la o rezolvare a problemei.