Parchetul general rus a anuntat marti ca studiaza legalitatea deciziei autoritatilor sovietice de a recunoaste in 1991 independenta tarilor baltice, fostele republici ale URSS membre ale Uniunii Europene, in prezent, scrie AFP.

"Parchetul general rus a primit o cerere a deputatilor" Dumei (camera inferioara a parlamentului), a declarat un purtator de cuvant al parchetului, confirmand informatiile difuzate de presa rusa. Aceasta cerere "este in curs de a fi studiata conform legii rusesti", a adaugat acesta, fara a face alte precizari.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a precizat ca nu este la curent cu aceasta cerere. "Nu am auzit vorbindu-se despre o astfel de cerere. Nu stiu decat un lucru, ca avem relatii diplomatice cu tarile baltice", a declarat acesta, la Viena.

Doi deputati ai partidului puterii Rusia Unita anuntasera la jumatatea lui iunie ca au adresat o scrisoare procurorului general al Rusiei Iuri Ceaika, cerand analizarea legalitatii crearii Consiliului de Stat al URSS in septembrie 1991, cu trei luni inainte de disolutia imperiului sovietic.

Acest organism a luat numeroase decizii care "au adus un enorm prejudiciu suveranitatii, securitatii nationale si capacitatii defensive a tarii", argumentau ei.

In 6 septembrie 1991, acest consiliu a recunoscut independenta proclamata de Lituania, Letonia si Estonia cu un an in urma, fara a aduce insa amendamentele necesare Constitutiei sovietice.

Anuntul a starnit furia Lituaniei, care a calificat informatia drept o "provocare".

Saptamana trecuta, parchetul general rus a calificat drept ilegala alipirea administrativa la Ucraina a peninsulei Crimeea, in 1954, argumentand ca "in virtutea Constitutiei URSS, Consiliul suprem al Uniunii Sovietice nu avea puterea de a modifica teritoriul" tarii.

Parchetul, care si-a anuntat decizia dupa ce a studiat o cerere in acest sens a unui deputat rus, a precizat insa ca "nu este posibila sesizarea justitiei" pentru a reclama validarea juridica a acestei constatari, deoarece ar fi vorba de a "contesta o lege a URSS", un stat care nu mai exista.

Crimeea a fost anexata de Rusia in martie 2014.