​Zilele acestea cand toti ochii sunt pe Grecia si se vorbeste de falimentul statului elen, mai exista o entitate cu datorii enorme, pe care nu le poate plati si care nici macar nu se poate declara falita. Guvernatorul Puerto Rico a declarat ca acest teritoriu SUA nu-si poate plati datoria de 72 de miliarde de dolari si este aproape de faliment, scrie bbc.com.

DolariFoto: Flickr / Ervins Strauhmanis

De mentionat ca, daca in cazul Greciei, datoriile sunt in mare parte catre entitati publice, in cazul Puerto Rico banii sunt datorati in mare parte catre investitori privati din SUA, in principal fonduri mutuale.

Intr-un mesaj televizat, Alejandro Garcia Padilla spus ca va solicita un moratoriu in privinta ratelor de platit si va forma o echipa care sa restructureze datoria publica.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca guvernul SUA exclude o salvare cu bani federali pentru insula cu circa 3,5 milioane de locuitori.

Puerto Rico, teritoriu SUA autoguvernat, este in recesiune din 2006

Garcia Padilla a cerut autoritatilor centrale sa permita Puerto Rico sa-si ceara falimentul pentru a permite amanarea platilor din serviciul datoriei pentru cativa ani.

Desi sunt teritoriu SUA iar rezidentii primesc cetatenia Statelor Unite, nu are acelasi statut ca alte state sau municipalitati americane.

Asta inseamna ca nu poate sa-si ceara falimentul asa cum a facut-o, de exemplu, orasul Detroit cand n-a mai putut sa-si plateasca datoriile.