"Troica" finantatorilor Atenei (FMI, BCE si UE), Francois Hollande si Angela Merkel au cazut de acord in cursul unei reuniuni desfasurate luni seara "sa actioneze cu si mai multa intensitate" pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, tara aflata in pragul incapacitatii de plata, transmite AFP, citata de Agerpres.

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, s-au alaturat cu toata discretia presedintelui francez si celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, primiti la dineu de Angela Merkel, oficial pentru a discuta despre economia numerica.

La finalul reuniunii, cu putin inainte de miezul noptii (22.00 GMT), cancelaria germana a informat ca participantii intentioneaza "sa actioneze cu mai multa intensitate" in acest dosar si sa ramana "in strans contact in zilele urmatoare", atat "intre ei, cat si cu guvernul elen".

In schimb, conform unei surse diplomatice, cei cinci nu au discutat cu premierul grec, Alexis Tsipras.

Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanti au dorit sa defineasca "o pozitie comuna" pentru a face Greciei "o ultima oferta", iar prim-ministrul Tsipras "ar fi primit telefon din partea troicai".

Acest summit neasteptat a avut loc intr-un moment in care negocierile treneaza intre Atena si creditorii sai, membrii UE si FMI. Cei din urma cer reforme concrete pentru ameliorarea competivitatii economiei Greciei si masuri de economie bugetara, inainte de a debloca o ultima transa de ajutor, de aproape 7,2 miliarde de euro, din planul de sustinere financiara in valoare de 240 de miliarde de euro convenit in 2010, scrie Agerpres.

Vineri, cu ocazia reuniunii ministrilor de finante ai G7, desfasurata la Dresda, Washingtonul a lansat un apel partilor implicate "sa se miste", in contextul in care eventualitatea unei incapacitati de plata a alimentat speculatiile privind iesirea Greciei din zona euro.

Grecia si finantatorii sai continua insa sa isi paseze responsabilitatea pentru blocajul actual, mai scrie AFP.