Ministrul de Externe din Marea Britanie considera ca englezii vor opta sa paraseasca Uniunea Europeana daca liderii acesteia nu accepta anumite schimbari si in conditiile in care va avea loc un referendum national in primavara lui 2016 cu privire la ramanerea regatului in Uniune, scrie The Guardian.

UPDATE Premierul britanic, David Cameron, le-a cerut partenerilor sai europeni, joi, in etapa de la Paris a turneului sau continental demarat in perspectiva unui referendum asupra mentinerii Regatului Unit in clubul Celor 28, sa fie "flexibili si imaginativi" pentru a reforma Uniunea Europeana, noteaza AFP.

Marea Britanie va vota sa paraseasca Uniunea Europeana daca liderii europeni nu cad de acord sa accepte "un pachet substantial de reforme" cerut de David Cameron, a avertizat secretarul.

In timp ce prim-ministrul este plecat intr-un tur de vizita in patru dintre capitalele europene pentru a convinge liderii UE, Philip Hammond indica faptul ca administratia britanica ar vrea sa pastreze deschisa si viabila optiunea de a sustine un referendum anul viitor, dupa ce, sugereaza acesta, negocierile s-ar finaliza in iarna.

Remarcile facute de Hammond sugereaza lansarea unei campanii de referendum in primavara lui 2016 urmata de sustinerea scrutinului cel tarziu in toamna aceluiasi an. Acesta a declarat ca referendumul va avea loc anul urmator, confirmand totodata faptul ca o lege emisa de parlament pentru a autoriza referendumul va stabili ca acesta sa aiba loc pana in 31 decembrie 2017. Legea a fost publicata joi.

In ceea ce priveste negocierile cu statele membre UE, Hammond spune ca ministrii au fost sfatuiti de magistrati de faptul ca va fi nevoie de schimbari in tratatele cu Uniunea, pentru a sustine planurile primului ministru de a interzice imigrantilor veniti din UE sa pretinda indemnizatii de somaj si beneficii pe piata muncii pe o perioada de 4 ani. "Acesta este cel mai bun sfat juridic pe care l-am primit", a declarat Hammond.

Secretarul de Stat a declarat ca David Cameron, ce viziteaza Haga, Paris, Varsovia si Berlin, va atrage atentia asupra faptului ca votantii britanici vor decide sa paraseasca UE in conditiile in care cerintele lui nu sunt satisfacute.

Hammond a declarat ca "ne aflam la inceputul unui lung proces. Avem un set clar de cerinte. Primul ministru este foarte clar in discutiile cu omologii sai din UE: daca nu reusim sa acoperim aceste arii de ingrijorare pe care le au britanicii, nu vom putea castiga in referendumul ce va veni. Ne asteptam ca partenerii nostri europeni sa se implice alaturi de noi, oferind un set de solutii care va convinge poporul britanic de faptul ca viitorul Marii Britanii este cel mai bine asigurat in cadrul UE."

Primul ministru planuieste sa ceara schimbari in patru arii mari. Acesta urmareste sa:

  • Interzica imigrantilor din UE care nu sunt angajati sa pretinda indemnizatii de somaj si sa ii forteze pe cei sunt angajati sa astepte 4 ani pana vor putea pretinde beneficii la locul de munca.
  • Permita Regatului Unit sa renunte la politica de apropiere in cadrul Uniunii
  • Asigure faptul ca statele membre UE inafara zonei euro, precum Marea Britanie, sa nu sufere modificari datorita reglementarilor impuse pe piata unica din partea statelor din zona euro.
  • Sa obtina dreptul parlamentelor nationale sa se alieze pentru a bloca noi propuneri legislative.