Armata ruseasca mobilizeaza trupe si sute de piese de armament greu inclusiv lansatoare de rachete, tancuri si artilerie, la o baza improvizata in apropierea granitei cu Ucraina, a observat saptamana aceasta un reporter Reuters. Potrivit jurnalistului, multe dintre vehicule si tancuri aveau placutele de inmatriculare sterse, iar insemnele militare au fost indepartate. Drept urmare, acestia se asemanau cu militarii vazuti in estul Ucrainei, pe care Kievul si aliatii occidentali ii acuza ca sunt parte a unor detasamente rusesti sub acoperire.

Dispozitive militare antiaeriene ruseFoto: mil.ru

Scena de la baza poligonului de tragere Kuzminski, aflat la circa 50 de km de granita, este cea mai clara dovada de pana acum a masarii de trupe rusesti in apropiere de Ucraina.

Comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR) Generalul Philip M. Breedlove avertiza la sfarsitul lunii aprilie, in timpul unor audieri in Congresul SUA, ca armata ruseasca ar putea profita de recenta perioada de acalmie din estul Ucrainei pentru a pune bazele unei noi ofensive militare. Cu toate acestea, oficialul NATO nu a dat detalii.

Ministrul rus al Apararii a declarat ca nu comenteaza pe aceasta tema. Mai multi soldati au afirmat ca sunt detasati la aceasta baza pentru exercitii militare simple, sugerand ca prezenta lor nu este legata de situatia din Ucraina.

Intrebat de Reuters daca numarul mare de armament si trupe fara insemne de la granita cu Ucraina sunt un indiciu ca Rusia planifica o invazie a tarii vecine, purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat: "Consider ca formularea acestei intrebari, <>, este nepotrivita ca atare".

Printre armamentul trimis in zona se numara lansatoare multiple de rachete Uragan, tancuri si obuziere autopropulsate - toate fiind similare cu cele folosite de rebeli in zona de conflict din estul Ucrainei.

Cantitatea de echipamente militare din baza este de circa 3 ori mai mare decat cea masata in luna martie. La acea vreme, doar cateva zeci de piese de echipament erau la vedere.

Pe parcursul a 4 zile incepand de sambata, Reuters a vazut 4 trenuri de marfa incarcate cu vehicule militare si trupe sosind intr-o statie de cale ferata din regiunea Rostov (sudul Rusiei), iar incarcaturile din cel putin 2 trenuri au calatorit apoi pe cale rutiera pana la baza militara.

O sectiune importanta din drumul neasfaltat care duce prin stepa de la poligonul Kuzminsky pana la granita cu Ucraina a fost reparata recent pentru a fi mai usor de strabatut de vehicule grele.

Drumul duce la un punct de frontiera folosit in general doar de localnicii din zona. De cealalta parte se afla regiunea ucraineana Lugansk, controlata de separatisti si scena unor lupte intense.

Valentina Melnikova, o militanta pentru drepturile omului care lucreaza cu familiile militarilor rusi, a declarat pentru Reuters ca detine informatii potrivit carora regiunea Rostov este folosita ca baza intermediara pentru trupele aflate in drum spre Ucraina.

Ea a precizat ca informatiile vin de la mama unui soldat stationat in orasul Totskoye din regiunea Orenburg, din apropiere de granita Rusiei cu Kazahstan.

Melnikova a adaugat ca militarul a auzit de la comandanti ca "urmeaza sa fie transferati in regiunea Rostov dupa 20 mai si apoi in Ucraina". Au semnat hartii privind obligatia de a nu divulga aceasta informatie si potrivit carora actioneaza voluntar.

"Bineinteles ca a fost un ordin. Cum putea sa fie voluntar? Sunt militari", a afirmat Melnikova, care conduce Alianta Comitetelor Mamelor Soldatilor, o asociatie cu sediul in Moscova.

Relatarea ei nu a putut fi verificata din surse independente, precizeaza agentia de presa.