Alianta Nord-Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru o abordare pe termen lung pentru contracararea amenintarilor din flancul estic si din cel sudic, afirma secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, criticand "comportamentul provocator" al Rusiei fata de Ucraina, Republica Moldova si Georgia, potrivit Mediafax.

"Suntem intr-un moment de rascruce in privinta securitatii euroatlantice. Ne confruntam cu provocari aflate in ascensiune. Structura noastra de securitate este pusa la incercare. Trebuie sa fim pregatiti pentru o abordare pe termen lung si trebuie sa ne adaptam", a declarat Stoltenberg intr-un discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice Internationale (CSIS), cu sediul in Washington.

"In flancul sudic, problemele sunt complexe si diverse. Primavara Araba s-a transformat intr-o iarna grea...", a adaugat Stoltenberg, referindu-se la instabilitatea din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, precum si la ascensiunea retelei teroriste Stat Islamic.

"Provocarea de securitate din flancul estic este clara, provenind din partea Rusiei, care incearca sa isi consolideze influenta. Anexarea ilegala si nelegitima a regiunii Crimeea de catre Rusia si actiunile continue in scopul destabilizarii Ucrainei au declansat un conflict militar in Europa", a subliniat Stoltenberg.

"Prin comportamentul provocator utilizat impotriva Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova, Rusia a demonstrat ca are intentia de a recurge la forta sau la amenintarea cu forta in scopul exercitarii de presiuni asupra tarilor vecine", a explicat secretarul general NATO, denuntand "retorica nucleara" a Moscovei si "zborurile provocatoare" ale bombardierelor ruse.

Ca reactie la actiunile "agresive" si la "tendintele ingrijoratoare" ale Rusiei, "NATO va consolida sistemul de aparare colectiva, mentinand deschise canalele de comunicare cu Rusia si oferind sustinere partenerilor europeni. Intr-o lume aflata in schimbare, un lucru nu se va schimba - determinarea Aliantei Nord-Atlantice de a fi unita", a insistat Stoltenberg.