Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, miercuri, cu 286 voturi "pentru", 5 "impotriva" si o abtinere, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind proiectul Legii vanatorii si adoptarea acestuia cu amendamente, informeaza Agerpres.

Potrivit cererii de reexaminare transmisa Parlamentului de presedinte, "unele dintre interventiile legislative adoptate de proiectul Legii vanatorii si protectiei fondului cinegetic sunt de natura a aduce atingere unor drepturi prevazute de Constitutie, cum este dreptul de proprietate, si sa afecteze protejarea unor specii cinegetice si, in consecinta, sa atraga declansarea de noi proceduri de infrigement impotriva Romaniei".

"Prin legea transmisa la promulgare se inlatura pentru vanatori obligatia de a avea consimtamantul proprietarului terenului pe care se desfasoara vanatoarea, al asociatiei de proprietari sau al celui mandatat de acestia in acest scop, instituindu-se astfel vanatorilor un drept de servitute legala asupra terenurilor aflate in proprietatea altor persoane. Constatam, de asemenea, ca perioadele de vanatoare pentru o specie de pasari au fost prelungite, ceea ce contravine legislatiei europene in materie", se arata in cerere.

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor au facut modificari la perioadele de vanatoare pentru mai multe specii de pasari. Aceleasi comisii au adaugat in proiect un amendament potrivit caruia "nimeni nu are dreptul de a vana pe terenul proprietatea altuia fara a avea asupra sa autorizatia de vanatoare".

Cererea de reexaminare formulata de presedintele Klaus Iohannis a fost respinsa de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Citeste si: