Moscova si Teheranul au incheiat negocierile pentru livrarea de rachete rusesti S-300 catre Iran ce ar urma sa aiba loc "intr-un termen destul de scurt", a anuntat luni viceministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian (foto), aflat in vizita la Moscova, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Negocierile legate de acest subiect s-au incheiat cu succes. Consider ca livrarea rachetelor S-300 va avea loc intr-un termen destul de scurt", si-a exprimat satisfactia demnitarul iranian, citat de agentia rusa de presa RIA Novosti.

"Se va intampla cu prima ocazie posibila", a adaugat el, dupa intalnirea cu omologul sau rus, Mihail Bogdanov.

Ministerul rus de Externe nu a confirmat aceste declaratii, limitandu-se sa aminteasca "importanta mentinerii unui dialog ruso-iranian permanent", intr-un comunicat dat publicitatii luni.

Pana in prezent, Teheranul vorbea despre sfarsitul lui 2015 pentru primirea rachetelor rusesti S-300, a caror vanzare, interzisa in 2010 de fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, a fost autorizata din nou in aprilie de Vladimir Putin.

Decizia liderului de la Kremlin a provocat nemultumirea Occidentului, Washingtonul subliniind ca livrarile "nu ajuta cu nimic" incheierea unui acord final cu Iranul asupra programului sau nuclear, in timp ce Israelul si-a exprimat temerea ca aceasta "intareste agresivitatea" Teheranului.

La randul sau, Moscova este de parere ca acordul cadru semnat in aprilie la Lausanne intre marile puteri si Republica Islamica permite reluarea livrarii de rachete S-300, fara sa se mai astepte o eventuala ridicare a sanctiunilor impuse Teheranului din cauza controversatului sau program nuclear.