Peste 500 de persoane au participat, sambata, la Marsul diversitatii, in cadrul caruia au militat pentru reglementarea parteneriatului civil si au sarbatorit rezultatele referendumui din Irlanda, informeaza Mediafax. Directorul Accept, Florin Buhuceanu, a declarat cu aceasta ocazie ca societatea o ia inaintea politicienilor.

Marsul diversitatii, organizat de Asociatia Accept, a ajuns la cea de-a 10 editie.

Ca si in ultimii ani, participantii s-au adunat la Arcul de Triumf, imbracati colorat, cu pene, masti, palarii si peruci, purtand stegulete curcubeu si baloane. Au fost cupluri gay, care mergeau tinandu-se de mana, travestiti, dar si alti tineri, care au venit din solidaritate. Multi au venit pe biciclete, altii cu cainii de companie.

In fruntea marsului a mers o remorca cu difuzoare din care se auzea muzica tehno si dance, participantii la mars dansand pe traseu pana la Piata Victoriei.

Ei au afisat totodata bannere cu mesajele "Egali", "CNP-ul meu nu dicteaza cine sunt", "Multicolor, nu tricolor", "Suntem aici pentru cei care nu pot", "Homofobia distruge vieti", "Libertate pentru dragoste"si "Vrem partenerait civil" si au desfasurat un steag curcubeu lung.

De la manifestare nu au lipsit ambasadorii Marii Britanii, Olandei, Finlandei si Suediei, fiind prezenti si parlamentari din Suedia, Finlanda si Danemarca.

In discursurile lor, au remarcat ca incepe sa fie adoptata in tot mai multe tari legislatie in favoarea minoritatilor sexuale. Totodata, cei prezenti si-au exprimat bucuria fata de rezultatele referendumului din Irlanda, in care, potrivit rezultatelor partiale, 72 la suta dintre participanti s-au pronuntat pentru legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

"Oricata rezistenta ar manifesta Parlamentul national, societatea o ia inaintea politicienilor, ca de obicei", a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Asociatiei Accept, Florin Buhuceanu.

Asociatia arata intr-un comunicat ca, "in acest moment, persoanele LGBT din Romania nu se pot bucura de o viata de familie protejata de lege".

Saptamana trecuta, Comisia juridica din Camera Deputatilor a dat un aviz negativ propunerii de legiferare a parteneriatului civil, "un proiect de lege menit sa asigure drepturi minime, legate de mostenire sau partajul bunurilor, atat cuplurilor heterosexuale care convietuiesc in relatii de parteneriat, cat si cuplurilor de acelasi sex".

"Acesti parlamentari, care au decis sa ceara un punct de vedere din partea Patriarhiei Romane intr-o problema ce priveste statul de drept, demonstreaza ca nu respecta valorile unei societati democrate. Totusi, parteneriatul civil a primit pentru prima data un aviz favorabil din partea a doua comisii parlamentate. Acestea recunosc parteneriatul civil ca fiind o reglementare importanta pentru asigurarea unor drepturi egale in fata legii, mai ales in ceea ce priveste viata privata si de familie, pentru toti cetatenii acestei tari. Asta arata ca schimbarea este posibila daca ne cerem drepturile impreuna", se arata in comunicatul Asociatiei Accept.

Comisia juridica a Camerei a respins, in 12 mai, proiectul legii parteneriatului civil, initiatorul Remus Cernea aratand ca sunt 800.000 de persoane care traiesc in astfel de relatii, iar membrii comisiei si reprezentantii bisericii spunand ca este o incercare de a submina familia traditionala.