Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a propus la Riga ca urmatorul summit al Parteneriatului Estic, din 2017, sa fie gazduit de Chisinau, relateaza agentia Moldpres, citata de Mediafax. Nicolae Timofti a participat joi si vineri la summitul Parteneriatului Estic, care s-a desfasurata in capitala Letoniei, Riga. Potrivit serviciului de presa al administratiei prezidentiale, seful statului a avut intalniri oficiale cu presedintele tarii gazda, Andris Berzins, si cu presedintele Frantei, Francois Hollande, care au facut declaratii de sustinere a parcursului european al Republicii Moldova.

In cadrul summitului Parteneriatului Estic, Timofti a sustinut un discurs in care a pledat cauza europeana a Republicii Moldova. "In Republica Moldova, majoritatea cetatenilor isi vad viitorul doar impreuna cu Uniunea Europeana. Aceasta, in pofida unei propagande antieuropene intense, unor probleme politice de ordin intern si unor presiuni intense din exterior. In calitatea mea de presedinte al Republicii Moldova declar ca obiectivul strategic al tarii mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a declarat Nicolae Timofti.

"Sunt sigur ca perspectiva europeana si, mai apoi, statutul de stat candidat, ar reprezenta forta mobilizatoare pentru continuarea reformelor in Republica Moldova. Cetatenii ar avea mai multa incredere in ideea europeana daca tara mea ar avea o clara perspectiva europeana", a adaugat presedintele moldovean.

Totodata, presedintele a subliniat importanta mentinerii cursului european pentru liderii Parteneriatului Estic, Republica Moldova, Ucraina si Georgia, inclusiv in vederea asigurarii securitatii la nivel regional.

In final, Nicolae Timofti a lansat oficial invitatia de a desfasura urmatorul summit al Parteneriatului Estic, in 2017, la Chisinau.

Pana in prezent, summiturile acestui proiect european au avut loc in capitalele tarilor care detineau presedintia semestriala a Uniunii Europene, ceea ce ar insemna ca ar fi randul Maltei sau Marii Britanii, care isi vor imparti presedintia in 2017. Bruxelles-ul este o alta varianta luata in considerare, potrivit postului Europa Libera.

Republica Moldova, Georgia si Ucraina sunt considerate cele mai avansate tari pe calea reformelor dintre cele sase (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina) incluse in acest parteneriat.