Ministerul rus de Externe a avertizat cetatenii rusi care calatoresc in strainatate despre "riscurile" reprezentate de autoritatile americane, sustinand ca acestea ar fi lansat o "vanatoare" de rusi in toata lumea, scrie Reuters. Intr-un comunicat emis vineri, Moscova acuza de asemenea Washingtonul ca rapeste cetateni rusi, oferind ca exemplu cazul lui Vladimir Drinkman, care a fost extradat anul acesta din Olanda in Statele Unite. "Crezand ca poate face tot ce vrea, Washingtonul merge pana la rapirea cetatenilor nostri", a precizat Ministerul rus de Externe.

Drinkman a pledat nevinovat la acuzatiile de conspiratie cu cel putin alte patru persoane in vederea instalarii de programe de piratare in retelele cibernetice ale unor companii financiare, procesatoare de plati sau lanturi comerciale din toata lumea.

"Amenintarea detentiei sau arestarii in baza mandatelor emise de autoritatile si serviciile speciale ale SUA in tari terte persista. Este chiar reala", a adaugat ministerul in comunicat.

"Autoritatile americane continua practica inacceptabila a vanarii rusilor in toata lumea, ignorand normele dreptului international si fortand mana altor state", se mai arata in comunicat.

Relatiile dintre Rusia si Occident sunt la cel mai redus nivel de la sfarsitul Razboiului Rece, in special din cauza rolului Moscovei in conflictul armat din estul Ucrainei.

Puterile occidentale au impus sanctiuni Rusiei din cauza sprijinului direct acordat separatistilor din estul Ucrainei, desi Moscova neaga aceste acuzatii.