UPDATE - Doua instalatii clandestine de producere a bauturilor alcoolice, peste 36.800 de litri de "vin de masa", precum si aproximativ 58.000 de lei si 12.000 de euro au fost indisponibilizate de politistii de investigare a criminalitatii economice, in urma perchezitiilor desfasurate, astazi, in 7 judete.

In urma celor 32 de perchezitii domiciliare desfasurate de politisti pe raza judetelor Prahova, Vrancea, Iasi, Buzau, Teleorman, Arges si Braila, au fost descoperite doua instalatii clandestine de producere a bauturilor alcoolice, care au fost sigilate, precum si peste 36.800 de litri de "vin de masa", care au fost indisponibilizati si retrasi de la comercializare.

Politistii au ridicat si aproximativ 58.000 de lei si 12.000 de euro, despre care exista banuiala ca ar proveni din savarsirea de infractiuni.

De asemenea, 17 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, pentru audieri si pentru intocmirea documentelor procedurale.

Joi dimineata, 80 de politisti au efectuat 32 de perchezitii, dintre care 15 la sedii ale unor societati comerciale si 17 la locuintele unor persoane banuite de evaziune fiscala in domeniul productiei si comercializarii de bauturi alcoolice. Politistii suspecteaza comercializarea unor cantitati importante de vin de masa contrafacut si fara plata obligatiilor fiscale.

In aceasta dimineata, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au coordonat o actiune pentru destructurarea unei retele infractionale specializate in evaziune fiscala in domeniul productiei si comercializarii de bauturi alcoolice, a informat Politia Romana intr-un comunicat de presa.

Politistii au facut 32 de perchezitii in judetele Arges, Braila, Buzau, Iasi, Prahova, Teleorman si Vrancea, dintre care 15 la sediile unor societati comerciale si 17 la domiciliile persoanelor banuite. Activitatile sunt efectuate in cadrul unui dosar penal, instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova.

Din primele cercetari a rezultat ca, in perioada 2014-2015, cei in cauza ar fi comercializat importante cantitati de vin de masa, fara a inregistra in evidentele contabile ale societatilor administrate toate operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, sustragandu-se astfel de la plata obligatiilor fiscale.

Totodata, in urma verificarilor a rezultat faptul ca, cei in cauza nu ar fi documente de evidenta contabila pentru cantitatile produse si comercializate, marfa fiind livrata pe baza de avize de insotire (emise doar pentru a justifica provenienta pe timpul transportului).

Avizele de insotire ar fi fost distruse de cei in cauza, imediat dupa efectuarea transportului catre clienti, fiind emise facturi doar catre o mica parte dintre acestia si la intervale de timp foarte mari (tot ca o justificare a provenientei in cazul unor posibile controale).

Din cercetari a rezultat ca vinul produs si comercializat nu ar fi fost obtinut in mod natural, ci prin diferite amestecuri de substante (arome, coloranti etc.) si alcool.

Vinurile au fost testate la mai multe laboratoare din tara, in baza analizelor izotopice constatandu-se ca produsul nu este conform, in sensul ca s-a constatat prezenta etanolului provenit dintr-o alta sursa decat cea obtinuta din fermentatia naturala a mustului din struguri, iar concentratia alcoolica este mai mare de 9%.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la aproximativ 300.000 de lei.

Politistii continua cercetarile, pentru stabilirea intregii activitati infractionale. Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.