Mike Huckabee, fost pastor baptist, guvernator si prezentator la Fox News, si-a anuntat marti candidatura la investitura republicana pentru alegerile prezidentiale americane din 2016, al saselea republican care se lanseaza oficial in cursa, informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Candidez la presedintia Statelor Unite ale Americii", a declarat Mike Huckabee in timpul unui discurs sustinut in orasul sau natal Hope, din statul Arkansas, sudul SUA.

"Puterea, banii si influenta politica au lasat multi americani in urma", a declarat Huckabee, adoptand un ton populist si anti-establishment.

Aparandu-i pe cei 90% dintre americani ale caror salarii "stagneaza de 40 de ani", potrivit lui, republicanul a aparat sistemul public de pensii, pe care numerosi membri ai partidului sau vor sa-l reformeze sau chiar sa-l privatizeze.

La 59 de ani, el se prezinta drept candidatul Americii rurale si evanghelice. El a denuntat legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex drept o "sanctionare a religiei crestine".

Huckabee a fost guvernator al statului Arkansas din 1996 pana in 2007, apoi candidat la alegerile primare republicane din 2008. In pofida unei victorii in Iowa si in alte state din sud, el a pierdut in final in fata senatorului John McCain, care a fost desemnat sa-l infrunte pe Barack Obama.

El a prezentat apoi timp de sase ani si jumatate o emisiune saptamanala la postul de stiri conservator Fox News, la care a renuntat in luna ianuarie.

Ceilalti candidati oficiali in alegerile primare republicane sunt: senatorul de Texas Ted Cruz, senatorul de Kentucky Rand Paul, senatorul de Florida Marco Rubio, fostul neurochirurg Ben Carson si fosta directoare generala a Hewlett-Packard Carly Fiorina.