Calmul se instaleaza treptat la Baltimore, in estul Statelor Unite, marti dimineata, dupa ce in cursul noptii trecute au avut loc incidente sporadice la finalul unei zile marcate de violenta. Incidentele au izbucnit la scurt timp dupa inmormantarea unui tanar de culoare, care a murit dupa ce a fost arestat de politie.

"Marea majoritate a orasului incearca sa calmeze incet, dar sigur dupa ce au fost incendiate cateva masini", a declarat seful Politiei Baltimore, Anthony Batts, in timpul unei conferinte de presa cu putin inainte de miezul noptii.

Imediat dupa funeraliile lui Freddy Gray, bande de tineri, majoritatea elevi care ieseau de la scoala, au lansat tot felul de proiectile: caramizi, pietricele, bastoane, sticle. Mai multe magazine au fost jefuite si cateva masini au fost arse, inclusiv una de politie. Fortele de ordine au parut coplesite asa ca autoritatile au decis sa trimita intariri, inclusiv pe soldatii Garzii Nationale din Maryland.

Primarul orasului, Stephanie Rawlings-Blake a anuntat introducerea starii de asediu marti de la ora locala 22 (02 00 GMT miercuri) pana la 05:00. Masura este valabila zilnic, timp de o saptamana.

"Prea multe generatii au construit acest oras pentru ca sa li se permita unor huligani sa il distruga", a spus primarul.

15 politisti au fost raniti de pietre, caramizi si alte proiectile aruncate de manifestanti. 27 de persoane au fost arestate, iar politia a promis sa vizioneze toate inregistrarile de pe camerele video pentru ca toti faptasii sa fie pedepsiti.

Freddie Gray, in varsta de 27 de ani, a murit pe 19 aprilie, la o saptamana dupa ce fusese retinut de politie. Avocatul familiei a spus ca decesul a survenit din cauza unui traumatism la coloana vertebrala in timp ce se afla in custodia fortelor de ordine.

Tanarul afroamerican fusese retinut din motive neclare, pe 12 aprilie, dupa ce a fugit de politie. Nu este clar cand a fost ranit. Politia a deschis o ancheta ale carei rezultate sunt asteptate vineri. Sase politisti sunt suspendati in urma incidentului.