Statele Unite s-au angajat sa livreze arme de ultima generatie Japoniei si sa continue ramanierea trupelor mobilizate in aceasta tara din estul Asiei, au anuntat luni, la New York, ministrii americani si niponi ai Apararii si de Externe, relateaza agentia Sputnik in pagina electronica, citeaza Mediafax.

"Partile au reafirmat importanta strategica a livrarilor de arme moderne americane catre Japonia, care vor permite cresterea potentialului de disuasiune al celor doua tari si garantarea securitatii Japoniei in regiunea Asia-Pacific", au anuntat secretarul de Stat american John Kerry, seful Pentagonului Ashton Carter si omologii lor japonezi, Fumio Kishida si Gen Nakatani, intro declaratie comuna.

Statele Unite vor livra, in special, avioane de patrulare maritima de tip Boeing P-8, avioane fara pilot de tip Global Hawk si nava de debarcare USS Green Bay. In plus, Statele Unite intentioneaza sa mobilizeze in Japonia avioane de vanatoare din generatia a cincea de tip F-35B pana la sfarsitul lui 2017. De asemenea, Tokyo se va dota cu sisteme antiracheta de tip Aegis pana la sfarsitul lui 2017.

Cele doua tari intentioneaza sa-si intensifice cooperarea in privinta sistemelor de aparare antiracheta. De asemenea, Washingtonul si Tokyo vor continua dialogul pe tema securitatii spatiale si informatice.