Primaria sectorului 6 a dat in judecata pe 14 aprilie 2015 Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm) pentru a intra in posesia cinematografului Favorit. Cinematograful, aflat in administrarea RADEF, este inchis de peste 10 ani si se afla in paragina, iar cetatenii din cartier doresc ca primaria sa amenajeze in aceasta cladire un centru cultural. In acest sens, exista un precedent: Primaria Timisoara a dat in judecata RADEF RomaniaFilm, pentru recuperarea cinematografelor din localitate si au castigat in prima instanta.

Cinematograful FavoritFoto: Hotnews

Cetatenii din grupul de initiativa civica "Initiativa Favorit" au cerut in ultimii 5 ani Primariei sectorului 6 sa transforme fostul cinematograf in centru de cartier, insa acest lucru nu s-a intamplat deoarece RADEF, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii, nu poate transfera cladirea catre administratia locala, neavand un consiliu de administratie.

"Deoarece, RADEF RomaniaFilm nu are Consiliu de Administratie care sa poata decide trecerea legala a cinematografului Favorit la primarie, reprezentantii grupului "Initiativa Favorit" au fost in audienta la Ministerul Culturii (26.03.2015), la dl Bogdan Stanoevici (secretar de stat), si au aflat ca numirea membrilor consiliului de administratie, de catre Ministerul Culturii, se face pe baza unei evaluari/selectii prealabile, care in anul 2014 si in primul trimestru al anului 2015 a esuat "din lipsa de candidati". De asemenea, grupul a fost informat ca Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finante (initiatorul O.U.G. 109/2011 care reglementeaza procedura de numire a membrilor Consiliului de Admistratie) sa modifice legislatia, astfel incat consiliul sa poata fi numit direct de catre Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru. Cu toate ca reprezentantii grupului au revenit si l-au intrebat prin e-mail pe dl. Bogdan Stanoevici daca propunerea de modificare legislativa a fost inaintata Guvernului Romaniei, de catre Ministerul Finantelor, si daca aceasta se regaseste pe agenda Guvernului, inca nu s-a primit nici un raspuns in acest sens", spun reprezentantii Centrului de Resurse pentru participare publica, un ONG care ii sustine pe cetatenii din grupul de initiativa civica "Initiativa Favorit" in demersul lor.

Astfel, Primaria a decis sa dea in judecata RADEF. "Dupa aproape 5 ani, timp in care grupul "Initiativa Favorit" a facut demersuri catre toate autoritatile implicate in reabilitarea cinematografului Favorit si transformarea acestuia intr-un centru cultural comunitar cu functionalitati exprimate in scris de catre cetateni, dupa ce Primaria Sectorului 6, la insistentele grupului, a realizat studiul de fezabilitate (2011), proiectul tehnic (2012) si au alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului in 2013, 2014 si 2015, iata ca singura solutie ca proiectul Favorit sa se realizeze a fost actionarea in justitie a Regiei Autonome de Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm) de catre Primaria Sectorului 6", potrivit CeRe.

In prezent, proprietarul cladirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii iar administratorul de drept este RADEF RomaniaFilm, iar primaria nu poate investi bani in reabilitarea cladirii pana nu intra in posesia acesteia.