O echipa a militara indiana a gasit 18 trupuri pe Everest sambata, a declarat un purtator de cuvant al armatei citat de Reuters. Cutremurul devastator din Nepal a declansat avalanse pe munte chiar la inceputul sezonului de ascensiuni.

Everest, tabara de bazaFoto: L. Barza

Ministerul turismului din Nepal a confirmat doar 10 morti, dar purtatorul de cuvant Gyanendra Shrestha a spus ca numarul acestora ar putea creste si ca avalansa a ingropat o parte din tabara de baza. Acesta a adaugat ca doua corturi erau pline cu raniti.

Oficialii ministerului estimeaza ca cel putin 1.000 de alpinisti, inclusiv 400 de straini, erau in tabara de baza in timpul cutremurului. Aprilie este una din lunile preferate pentru ascensiunea celui mai inalt varf din lume pentru ca in mai ploua si este innorat.

Aproape exact acum un an, o avalansa a ucis 16 ghizi nepalezi, cel mai mare numar de oameni care si-au pierdut viata intr-o singura zi pe Everest.

Alpinistul roman Teo Vlad a confirmat ca se afla in Tabara Avansata de pe fata Nordica a muntelui, in cadrul expeditiei Everest 2015 Expedition - Teo Vlad, arata un comunicat de presa al Asociatiei Romana pentru Alpinism si Explorare.

Potrivit Asociatiei, la ora Romaniei 14:40 el a transmis telefonic: 'S-a simtit cutremurul, dar sunt bine. S-a format o mare crevasa in zona North Col. Chinezii vor cobori cateva zile de pe munte. Eu voi cobori maine in Tabara de Baza.'

"In ceea ce ii priveste pe alpinistii romani aflati pe fata nepaleza a muntelui, Justin Ionescu si Zsolt Torok, nu avem inca informatii confirmate. Este foarte posibil ca Daniel Mazur sa se fi aflat totusi in Tabara de Baza in momentul producerii avalansei. Speram ca cei doi romani sunt bine si asteptam vesti", arata sursa citata.