In cursul zilei de astazi, in incinta Garii de Nord - Bucuresti, Politia Romana lanseaza campania de prevenire a furturilor de bagaje, din trenuri si din gari, informeaza un comunicat de presa al politiei.

"Marcel Gentoiu - un geamantan vorbaret care se deplaseaza printre calatori si ii face atenti - are un important aport in constientizarea oamenilor asupra necesitatii de a avea grija de bagajele lor", arata sursa citata.

"Activitatea a avut loc in incinta Garii de Nord, din Bucuresti, unde, 'Marcel Gentoiu' - un geamantan cu personalitate, vorbaret si grijuliu -a mers printre cei care calatoresc cu trenul, spunandu-le sa aiba grija de bagajele lor", se scrie in comunicat.

Geamantanul le-a adresat oamenilor sfaturi, recomandari si informatii despre statistici ale Politiei Romane, privind furturile de bagaje si cauzele care favorizeaza comiterea unor astfel de fapte, respectiv neatentia sau neglijenta celor care devin victime.

De asemenea, politistii de la transporturi si cei de la prevenire au distribuit pliante si au adresat sfaturi si recomandari, urmarind acelasi deziderat, siguranta cetateanului.

"Conform unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, furturile comise in perioada 2012-2013 asupra calatorilor, in trenuri si gari, sunt favorizate fie de neatentia acestora, (adormirea, lipsa de supraveghere a bunurilor etc.), in 70,7% din cazuri, fie de neglijenta lor (au uitat bunurile), in 12,2% dintre situatii", mai informeaza Politia Romana.

Recomandarile Politiei Romane pentru calatori:

¬Atentie cand urcati pe scara vagonului! Puteti deveni o victima a celor care fura din buzunare.

Supravegheati-va bunurile si valorile pe care le aveti la dvs. atunci cand va aflati la ghiseele caselor de bilete si in locuri aglomerate! Nu incredintati bunurile personale si bagajele unor persoane necunoscute!

Dormind in tren sau in salile de asteptare, puteti ramane fara portofele, genti sau bagaje.

Nu va faceti 'prieteni' de ocazie dintre persoanele din compartiment si nu consumati bauturi sau alimente de la necunoscuti. Acestea pot contine somnifere si va 'treziti' fara bagaje.

Portmoneul nu se aseaza niciodata la vedere sau in bagaje, deasupra cumparaturilor! Locul cel mai sigur pentru pastrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentatiei!

Daca vi se pare ca o persoana care merge in apropierea dumneavoastra arata sau se comporta suspect, opriti-va si lasati ¬ o sa se distanteze. Astfel, va intelege ca acordati atentie sigurantei dumneavoastra.

Daca pe timpul calatoriei luati cunostinta despre savarsirea vreunei infractiuni, sesizati de indata politia transporturi din statiile de cale ferata si trenurile de calatori sau din aeroporturi.¬